In revista Tehnium nr.11 din 1988, pag.10-11, a fost publicata o schema de multimetru numeric cu circuit C520.
Mi-a placut ideea, la acea vreme nu aveam un multimetru electronic, l-am facut si am imbunatatit schema prin adaugarea la functiile prezente in schema a unui termometru, a carui schema este tot din Tehnium.
Mai jos am pus cateva poze cu el, acum se afla in conservare.
 |
Panoul frontal.
Prin combinarea butoanelor de la claviatura se selecteaza marimea electrica de masurat. Se remarca ca, sunt borne pentru conectarea testerelor separate pentru fiecare marime electrica.
|
 |
Pentru fiecare marime electrica care trebuie masurata avem cate un modul, o placuta de cablaj imprimat. Am ales aceasta metoda pentru simplitate si sa fie cat mai versatil. In prim plan in partea superioara, avem modulul pt. masurarea intensitati curentului. In partea laterala inferioara avem modulul pt. masurarea temperaturi. |
 |
Partea de prelucrare cu C520 si partea de afisare cu CDB446 sau 447. Aceasta parte este mobila, prevazuta cu o balama, se rabateaza spre spate pt. a avea acces la placa de claviatura. In partea din spate avem sursa de alimentare.
|
 |
In partea laterala sus, avem divizorul de tensiune. In partea inferioara avem partea de ohmetru. |
 |
In afisaj in partea dreapta, avem trei LED-uri rosii. Acesta se aprind pe rand in functie de marimea electrica masurata, U, I sau R.
In constuctia sa s-au folosit componente de caliate, rezistori cu pelicula metalica si de precizie 1-2%, semireglabili multitura pentru reglarea precisa a domeniilor, tastatura cu contacte aurite etc.
|
Unde ati mai gasit C520? Acum multi ani acest montaj era in kit la RET Timisoara. Insa acum daca nu mai gasesc C520,e mai greu de realizat.
RăspundețiȘtergereNu credeam ca se mai gasesc scheme atat de vechi pe internet...este bine de stiut!
RăspundețiȘtergereAparatul este facut cu mult timp in urma. A fost postat aici pentu ca, inca exista, este functional, am muncit ceva la el si cred ca merita. C520.......S-ar putea sa mai gasiti pe strada Maica Domnului in sectorul 2 din Bucuresti, unde sunt mai multe magazine care vand componente electronice. Din cate stiam are si echivalente.
RăspundețiȘtergereSugestie: Pentru cine incearca sa faca aparatul ar fi bine sa inlocuiasca sursele clasice de +5V si -5V cu Lm7805 pt.+5V si Lm7905 pt.-5V, si aparatul va fi mult mai stabil in functionare. Eu am de gand sa fac acest lucru.
Imi place aparatul. Am si eu unul facut de mine acum multi ani tot cu C520D. Zace pe undeva aruncat, nici nu stiu daca mai merge.
RăspundețiȘtergereToate cele bune.
Cornel