Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

vineri, 10 decembrie 2010

L/C metru cu PIC 16F84

Mai jos am un alt aparat interesant facut de mine. Este vorba de un aparat pentru masurat inductante si capacitati cu PIC si afisare cu LCD. Softul, schema, alte explicatii gasiti la urmatoarea adresa:
http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/index.html
Domeniul de masura: capacitati 0- 0.1uF, bobine 0- 10mH, acuratetea +/- 1%. Constructia practica poate fi vazuta in poze din link-urile de mai jos. Schema aparatului este afisata mai jos.
O poza cu panoul aparatului poate fi vazuta aici
Mai jos este o poza cu montajul (interiorul aparatului).
Alte imagini cu acest aparat pot fi vazute aici: A, sau B, sau C, sau D 
La realizarea lui am folosit o bobina L1 cu miez reglabil pentru a putea regla foarte exact frecventa oscilatorului la 550 kHz pentru o precizie cat mai buna. Aceasta frecventa poate fi vazuta direct pe aparat daca se tine apasat butonul conectat la J3 si se porneste aparatul tinand apasat acest buton. Eventual poate fi reglata exact din miezul bobinei. Aparatul va afisa 55000. Daca se foloseste afisaj LCD cu 16X1 caractere, ca in cazul meu, se monteaza jumper-ul la J1.
 Este greu de facut? Pai eu am inceput cu un adaptor pt. masurat inductante ce se poate pune la aparatul de masura. Poza lui se poate vedea in link-ul de mai jos:
Adaptor masurat inductante
Masurarea inductantelor cu acest adaptor se face in doua game.selectabile cu comutatorul S1.
3uH - 500  uH low range si 100uH - 5mH high range
Se monteaza la bornele aparatului de masura si aparatul pus pe scara de 2V, valoarea se citeste direct pe aparat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare