Multumiri

Va multumesc ca ati rupt putin din timpul dumneavoasta pentru a vizita acest blog. Sper din toata inima sa va placa ce ati gasit. Doar asa pot sa ma bucur, altfel nu merita timpul pierdut. Vreu sa impartasesc si altora cate ceva, vreau sa schimbam idei din domeniile ce ne intereseaza.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Voltampermetru cu ATmega8 - varianta cu TQFP

Acest montaj a fost conceput pt. a masura curentul si tensiunea de iesire  dintr-o susa, in cazul in care rezistorul de sunt este conectat pe ramura de tensiune negativa.
Are nevoie de o singura tensiune de alimentare care poate fi obtinuta de la sursa la care se monitorizeaza. Ca functie suplimentara acesta poate controla un ventilator folosit pentru a raci radiatorul sursei. Pragul la care ventilatorul porneste poate fi ajustat folosind Touch Button pt. Setup.
Caracteristici tehnice
-gama de tensiune 0-30V;
-rezolutie de masura tensiune  10mV;
- gama de curent 0-99A;
-rezolutie masura curent 10mA (depinde de valoarea rezistorului de sunt);
Rezolutia interna a multimetrului este data de relatia:
Rezolutia [mA] = 1/(R[ohm]*3.2)
Caderea de tensiune pe rezistorul de sunt nu poate depasi 2.4V, deci R[ohm] ar trebui sa fie mai mica de 2.4/Imax[A].
Schema

Montajul componentelor pe placa - varianta construita de mine cu radiator mai mare pt. surse

Indicatii constructive
-nu uitati sa faceti cele doua strapuri de pe partea cu semireglabili;
-faceti scurt intre tampoanele  unde se monteaza bobina L1. Sau montati o bobina SMD;
-Sursa U2 de tip LM7812 (+12V) Va fi montata pe un radiator. Eu am montat si sursa de 5V tot pe acelasi radiator, nu pe placa de circuit. Nu mi-a placut ideea originala, se incalzea destul de tare din cauza LED-urilor de la afisaj. Asa ca am pus un radiator un pic mai mare pt. ambele surse de 12 si 5V;
-acordati atentie la polaritatea diodelor D1 si D2.

Programarea uC-ului
Deoarece uC este de tip TQFP, acesta poate fi programat dupa ce s-au lipit toate elementele pe PCB. Programarea se face usor, semnalele sunt livrate prin conectorul afisajului LCD. Este recomandabil sa se utilizeze un conector detasabil cu pini auriti pentru o eventuala actualizare a software-ul. Pentru programare eu am folosit un programator pe portul serial construit de mine. Detalii despre el pot fi gasite pe dfi57.blogspot.com A fost programat cu PonyProg. Am folosit un ATmega8 nou si lucreaza cu oscilator intern RC 1MHz exact ca in aplicatia de fata. Nu am setat nici un fuse bit. L-am pus la programator, l-am citit, l-a vazut programatorul si am incarcat softul in el. Destul de simplu nu? Daca foloseam alt integrat care a mai fost folosit, atunci trebuia setati fuse bitii pentru a indeplini conditia de mai sus. In plus Brown-out ar trebui sa fie pornit prin activarea BODEN. Scrie in documentatia de pe site-ul http://www.elfly.pl/
Nu uitati, montajul sa fie alimentat cu 5V in timpul programari uC-ului. Aceasta tensiune poate fi furnizata de programator (ca in cazul meu) sau de la o alta sursa. Poate fi folosita si sursa de 5V de pe cablajul multimetrului.
Dupa conectarea uC-ului la programator, ar trebui sa vedeti daca uC-ul este vizibil pt. program. Daca totul este OK, puteti incarca programul care este disponibil pe  http://www.elfly.pl/ Atentie ce program incarcati, softul este in functie de afisajul LCD folosit. Adica 1x16 sau 2x16, pentru montajul de mai sus trebuie incarcata varianta de program pt. TQFP.
Atentie! Nu incarcati in uC softul de la varianta PDIP (integrat normal), poate duce la distrugerea uC-ului.

Cablu de conectare la programator -  corespondenta semnal
LCD Pin number
LCD signal
µC signal/Pin
Prog signal
1
GND
GND
GND
2
VCC
VCC
VCC
4
RS
SCK / PB.5
SCK
5
RW
MISO / PB.4
MISO
6
EN
MOSI / PB.3
 MOSI
10
D3
RESET
RESET

Dupa programarea uC-ului trebuie facut scurt intre pinul 1 si 5 ai conectorului LCD de pe placa de baza, pentru a pune semnalul RW la masa. Altfel LCD-ul nu va functiona corect.

Schema de conectare la sursa de monitorizat

Resetare si configurare – se face cu ajutorul butonului S1
In timpul normal de lucru daca se apasa butonul S1, va anula valoarea afisata.
Pt. configurare se tine apasat S1 si se alimenteaza montajul pana cand pe afisaj apare mesajul ,,www.elfly.pl” si va intra in modul de configurare.
1-Primul parametru este tensiunea de referinta. Deoarece Vref. variaza de la cip la cip intr-o gama destul de larga, se va masura intre masa si pinul 20 de la uC tensiunea de referinta care trebuie inscrisa prin apasarea repetata a butonului S1. Daca nu se va inscrie nimic, se va presupune ca Vref = 2.56V (valoarea din foaia de catalog). Dupa configurarea Vref nu se va mai apasa butonul pt. aproximativ 5 secunde si va sari automat la parametrul urmator.
2-Programarea valori rezistorului de sunt. Daca valoarea este cunoscuta se apasa butonul pana indica valoarea corecta. Nu se apasa butonul aprox. 5 secunde pt. a trece la parametrul urmator.
Reglajul lui R9 si R10
Pentru a reduce erorile de conversie, gama de masurare este impartita in doua sub-game 0-10V si 10-30V. Pentru a regala fin subgama se conecteaza la iesirea sursei de monitorizat un voltmetru cat mai precis, se regleaza sursa pt. o tensiune de iesire de 9V si se roteste R9 pana cand pe afisajul voltmetrului avem tensiunea identica cu cea indicata de instrumentul etalon. Pentru  sub-gama de 10-30V se pune sursa de monitorizat pe tensiune de iesire de 19V si se regleaza R10 pana cand multimetrul indica aceasi tensiune ca aparatul etalon. Mai multe explicatii gasiti pe pagina http://www.elfly.pl/  Aici gasiti si desenele cablajului, ambele fete.
Verificarile facute de mine pot fi vazute in pozele de mai jos. Merge excelent si merita facut. Va urez succes.
Verificarea tensiuni
Verificarea curentului avand ca sarcina un bec de 6.3V

6 comentarii:

 1. O varianta de cablaj cu componente THT unde pot gasi?

  RăspundețiȘtergere
 2. La adresa specificata de mine in textul de mai sus http://www.elfly.pl/ Acolo gasesti si varianta cu componente discrete (PDIP).

  RăspundețiȘtergere
 3. va rog trimiteti pe adresa stefanpruteanu19@yahoo.com nominalele rezistoarelor si condensatoarelor si tipurile de diode si tranzistori

  RăspundețiȘtergere
 4. Acestea pot fi gasite foarte usor la adresa postata de mine mai sus, este urmatoarea: http://www.elfly.pl/
  O seara buna.

  RăspundețiȘtergere
 5. Va salut cu respect. Ce dimensiuni trebuie sa aiba cablajul. Pe site polonez este data o poza. Ce program ati folosit pt. scalarea imaginiicablajului la dimensiunea care trebuie? Postati va rog raspunsul tot aici.

  RăspundețiȘtergere
 6. Salut,cablajul meu are dimensiunile de 6.1 cm pe 3.1 cm. Acum l-am masurat. Cablajul la dimensiunea care trebuie il gasesti pe pagina originala intr-o arhiva (zip), acolo gasesti doua poze cu extensia wmf. Daca le dai print, vor fi tiparite la scara 1/1.

  RăspundețiȘtergere

Postări populare