Multumiri

Va multumesc ca ati rupt putin din timpul dumneavoasta pentru a vizita acest blog. Sper din toata inima sa va placa ce ati gasit. Doar asa pot sa ma bucur, altfel nu merita timpul pierdut. Vreu sa impartasesc si altora cate ceva, vreau sa schimbam idei din domeniile ce ne intereseaza.

duminică, 6 februarie 2011

Un montaj care ne poate apara de cainii comunitari

  Avand in vedere invazia cainilor vagabonzi pe strazile oraselor, consideram acest mijloc de aparare ca fiind foarte util si... ecologic. Eu merg cu bicicleta la serviciu si am mereu show-uri cu cainii fara stapan.
  In schema este vorba de un emitator de ultrasunete care deranjeaza simpaticele patrupede. Schema este extrem de simpla si se bazeaza pe un circuit integrat de tip CMOS 4049 ce constituie un astabil cu frecventa reglabila in domeniul 10 – 50 kHz.  Celelalte patru inversoare din Ci 4049 sunt conectate doua cate doua in paralel pt. marirea curentului de iesire. Datorita inversarilor logice, la iesirea celor doua grupuri paralele semnalul este in antifaza. Deoarece tweeterul este conectat la aceste iesiri tensiunea semnalului se dubleaza, teoretic inseamna marirea puterii acustice de patru ori. Singurul reglaj consta in reglarea lui SR1, pt. o frecventa care sa corespunda uneia dintre rezonantele superioare ale tweeterului, pentru a avea un randament maxim. In lipsa aparaturii de laborator se poate determina frecventa situandu-ne la 15- 20 m de un caine si reglam usor SR1 pana cand cainele da semne ca a receptionat semnalul ultrasonor prin miscarea urechilor, incercand sa determine sursa….misterioasa. Pentru a verifica functionarea montajului se va conecta printr-un buton pt. scurt timp un condensator de 47 nF in paralel cu C1. De aceasta data frecventa emisa se afla in zona audibila. Consumul montajului este de 15 mA. Ca difuzor am folosit unul piezo cumparat de la un magazine de pe Maica Domnului la 3 lei, la care am taiat o parte din con pentru a avea dimensiuni mai mici si pentu a putea fi pus in cutie.
  Aparatul a fost testat pe canii din parcul Plumbuita. Cum reactioneaza cainii? Toti aud semnalul sonor, unii se sperie foarte tare si fug, altii se chinuie sa depisteze sursa si dupa ce o localizeaza se uita la tine, dar daca te indrepti spre ei te evita, pleaca. In timp se obisnuiesc. Cel mai tare a fost unul…dar nu va spun ca nu o sa credeti, totusi nu ma pot abtine. Dormeau mai multi caini pe spatiul verde de pe mijlocul strazi, m-am apropiat de ei pe trotuar, am pornit aparatul, s-au speriat, unul a traversat in fuga strada si a sarit un gard de peste 1.5 m inaltime din tabla, am ras de n-am mai putut. S-a speriat rau de tot saracul. A fost testat de mai multe ori pe el, fuge de mananca pamantul.
   In imaginea alaturata se poate vedea montajul. Bateria de 9V a fost postata pt. a se vedea dimensiunile reale ale montajului, se poate observa si a modului cum a fost taiat difuzorul.
Aparatul este interesant si util incercati-l si voi.
Desenul cablajului poate fi vazut in poza de mai jos.
Atentie! Piesele care apar in plus in montaj sunt doi condensatori de filtraj 100uF si 0.1uF pusi in paralel pe alimentare, si condensatorul de 47nF motat paralel pe C1. Scrie in text rolul sau.  Dispunerea componentelor este desenata pe poza.

4 comentarii:

 1. salut vreau sa fac si eu acest emit.dar nu prea iteleg schema are mai putine piese fata de poza montajte te rog sunama sau bip.0761.67.06.06 sau valycica@yahoo.com mersi ...........te rog nu ignora acest mes

  RăspundețiȘtergere
 2. buna , intradevar felicitari pt tot ce faceti aici , dar ca si colegul de mai sus ... montajul se pare ca are mai multe piese decat schema ?!
  am realizat montajul cu un difuzor piezo micut , ( asa mi-a dat de la magazin ) dar ciudat daca ating borna - a bateriei de 9 v aud si eu un "tiuit" daca nu ating borna nu aud nimic in difuzor numai cand apas butonul si cand il eliberez .
  daca va rog ajutati-ma si pe mine gabi.cluj@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Montajul are in plus fata de schema condensatorii din partea dreapta a integratului. Sunt de filtraj, pusi pe tensiunea de alimentare. Sunt de 100uF si de 100nF in paralel pe alimentare. Nu sunt obligatorii, dar daca am...Pentru condensatorul care apare in plus in stanga integratului am spus in text: ,,Pentru a verifica functionarea montajului se va conecta printr-un buton pt. scurt timp un condensator de 47 nF in paralel cu C1 de 6.8nF". Cu ambele condensatoare in paralel, frecventa emisa se afla in zona audibila.

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna si eu as vrea sa fac acest montaj. Oare functioneaza si la pasari?Oare pot pune in loc de piezzo un difuzor de 50ohm si 0.2w??? Suna te rog la 0743178866 sau toma_andrei_14@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere

Postări populare