Multumiri

Va multumesc ca ati rupt putin din timpul dumneavoasta pentru a vizita acest blog. Sper din toata inima sa va placa ce ati gasit. Doar asa pot sa ma bucur, altfel nu merita timpul pierdut. Vreu sa impartasesc si altora cate ceva, vreau sa schimbam idei din domeniile ce ne intereseaza.

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Detector de camp electric

  Acest aparat poate monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit spatiu. Are o scala gradata de la 2.5 Ev/m la 56 Ev/m, compusa din zece LED-uri.
 Etalonarea aparatului se face intr-un camp electric de 10 Ev/m masurat cu un alt aparat, si rotind semireglabilul P1 pana cand LED-ul corespunzator indicatiei de 10 Ev/m,este pe cale sa se aprinda.
  Am facut acest aparat si functioneaza bine. Daca incarc electrostatic o bagheta de plastic sau apropii aparatul de ecranul TV sau cabluri electrice LED-urile se aprind. Nu am etalonat aparatul, pentru ca nu am avut un camp electric de referinta masurat cu alt aparat de precizie.
   Pentru a se monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit loc, se va aseza intr-un loc ferit de surse electrice si electrostatice (parazite), astfel incit sa nu se aprinda LED-urile .Ele se vor aprinde la cresterea intensitati campului electric. Traductorul este un condensator cu aer facut din placi de cablaj imprimat pe sticlotextolit si are capacitatea de aprox. 10pF. Aceasta este valoarea masurata de mine cu un capacimetru digital. Schema electronica este prezentata mai jos.
Cum arata aparatul in interior dar si pe afara poate fi vazut in pozele de mai jos:
Alte detalii de montaj pot fi vazute aici.
Descrierea aparatului, schema si modul de constructie a detectorului de camp electric a fost publicata in cartea ,,305 Circuite electronice" aparuta la editura Teora la pagina 171.

Un comentariu:

Postări populare