Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

luni, 17 ianuarie 2011

Adaptor pentru masurat inductante

Cu ajutorul acestui adaptor am masurat pentru prima oara inductante. Functioneaza foarte bine si vreau sa-l recomand si altor persoane interesate. Se conecteaza la bornele unui multimetru pe scala de 2V valoarea inductantei se citeste direct pe aparat. Masurarea inductantelor cu acest adaptor se face in doua game, selectabile cu comutatorul S1.
3uH - 500 uH low range si 100uH - 5mH high range. Mai multe informaii gasiti aici:






Dupa cum se vede in poza de mai jos, eu am modificat cablajul dupa componentele gasite. Pentru o buna functionare folositi camponente de calitate si cu tolerante mici. Pentru detalii de montaj si reglajele necesare poate fi accesata urmatoarea adresa.
Pentru calibrarea montajului am folosit bobine recuperate de pe diferite placi de video, monitoare, CD-rom, etc. Vezi poza poza alaturata. Sunt inscriptionate in codul culorilor. Se vor alege pt. reglaj cele cu toleranta cat mai mica.

7 comentarii:

  1. In sfarsit mi-am facut un pic de timp si am realizat acest montaj, dupa ce bineinteles am facut rost de CI-ul 74HC132.
    Faza nasoala este ca montajul nu functioneaza absolut deloc, imi afiseaza fara bobina 2,62 Vcc, iar daca-i pun orice bobina imi afiseaza 0 (zero). Am incercat sa ajustez din cele 3 potentiometre, iar in afara de R1 care imi regleaza pragul de zero (dar numai cu bobina cuplata si nu fara bobina cum ati zis dvs), R6 si R7 nu regleaza absolut nimic.
    Ati mai gasit instructiunile de ajustare a montajului ?

    Unde am gresit ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am atasat mai sus o adresa unde este descris montajul, constructia sa si modul de reglare pentru o functionare corecta. Adresa este cea de mai jos.
    http://www.armory.com/~rstevew/Public/T ... dapter.htm

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici se discuta despre schema de mai sus:
    http://www.tehnium-azi.ro/topic/3429-redresor-baterie/page__pid__40406__st__150#entry40406

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai tot eu am ultima postare si acolo, pt. desulfatorul ala imi trebuie L-metru ca sa pot realiza cele 2 bobine.
    Oricum multumesc dl.Jean pt schema si indicatii, am reusit sa realizez acest montaj si sa-l pun in functiune, insa am inlocuit R3 cu 100 ohm in loc de 220 ca altfel nu puteam masura inductante mai mari de 650 micro H. Are toleranta de aprox. 5 %, e ok. pt o jucarie asa de simpla.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua.
    Dl Jean,imi puteti da si mie pcb-ul de la adaptorul de inductante?pozele luate de aici sau de prin alta parte nu sint la dimensiunea reala.Vreau sa fac un desulfator si m-am lovit de constructia bobinelor,la schimb va pot da pcb-ul de la desulfator.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut Constantin, nu mai am cablajul la marimea corecta. Fa si tu cum fac eu, scot poza la imprimanta la o marime apropiata de normal, dupa care cu un xerox reduc sau cresc dimensiunea folosind pentru test componenta cu mai multe picioruse (integratul) pana se potriveste la gauri si este gata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc,asa o sa fac,sper sa mearga.
    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare