Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

Domenii de interes

luni, 17 ianuarie 2011

Adaptor pentru masurat inductante

Cu ajutorul acestui adaptor am masurat pentru prima oara inductante. Functioneaza foarte bine si vreau sa-l recomand si altor persoane interesate. Se conecteaza la bornele unui multimetru pe scala de 2V valoarea inductantei se citeste direct pe aparat. Masurarea inductantelor cu acest adaptor se face in doua game, selectabile cu comutatorul S1.
3uH - 500 uH low range si 100uH - 5mH high range. Mai multe informaii gasiti aici:






Dupa cum se vede in poza de mai jos, eu am modificat cablajul dupa componentele gasite. Pentru o buna functionare folositi camponente de calitate si cu tolerante mici. Pentru detalii de montaj si reglajele necesare poate fi accesata urmatoarea adresa.
Pentru calibrarea montajului am folosit bobine recuperate de pe diferite placi de video, monitoare, CD-rom, etc. Vezi poza poza alaturata. Sunt inscriptionate in codul culorilor. Se vor alege pt. reglaj cele cu toleranta cat mai mica.

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Corabie

Cu mult timp in urma am construit si o corabie, Se poate vedea in poza atasata sau la dimensiuni mai mari in link-urile de mai jos. Arata asa deoarece a folosit ca jucarie pentru copii mei si ce se vede in poza este tot ce a mai ramas intreg din ea. Am pastrat-o pentru a fi reconditionata candva. Carena este facuta din straturi de hartie de ziar lipite cu aracet pe un model din ipsos. Puntea este facuta din carton mai gros iar balustradele din bete de chibrit. Corpul a fost imbracat ulterior cu fasii de hrtie pentru a simula scandura. Arata mult mai bine inainte, poate o voi reconditiona, dar este vorba de timp.
http://ro.fotoalbum.eu/jean/a186009/00000032
http://ro.fotoalbum.eu/jean/a186009/00000033

vineri, 7 ianuarie 2011

Frecventmetru - capacimetru si generator functii

  Recomand acest aparat celor care mai au circuite integrate de tip TTL si doresc sa faca ceva util cu ele in loc sa le arunce, si celor care mai au timp si chef sa mestereasca ceva.
Cu mult timp in urma am facut acest frecventmetru - capacimetru cu circuite integrate de tip TTL din revista Tehnium nr. 2/1988 pag.14. Am fost foarte multumit cum functioneaza. In aceasi cutie am montat si un generator de functii, semnal dreptunghiular,sinusoidal sau triunghiular, pana la 1Mhz. Un formator de semnal  cu impedanta de intrare de 1Mohm si sensibilitatea de 150 mV si sura de alimentare. Cateva date despre el:
Frecventmetru, domenii de masura,
I = 0 - 999,999Khz,  II =10Hz - 9,99999Mhz,  III =100Hz - 25.0000Mhz.
Capacimetru, domenii de masurare, I = 100pF - 1uF, 
II = 1uF - 999uF,  III = 10uF - 1000uF.
Nota: capacimetrul nu este asa precis ca frecventmetrul, dar merge, constatare proprie.
Generatorul de functii este facut dupa schemele din revista Tehnium 10/1987 pag.2 (schema alimentata cu tensiune diferentiala, figura 5). Genereaza semnal dreptunghiular, triunghiular si sinusoidal ce acopera domeniul de 1Hz -1Mhz, impartit in 6 subgame.
Impedanta de iesire relativ scazuta (600 ohm).
In componenta acestui aparat mai poate intra si un adaptor (convertor tensiune/frecventa). Schema este in Tehnium 2/1988, pag.16, aceasi revista cu frecventmetrul. Cu ajutorul lui putem masura tensiuni in gama 10mV - 100V pe trei subgame
10mV- 1V,  1V -10V,  10V -100V, cu o impedanta de intrare de minim 100Kohm pe volt.
Am facut acest adaptor si functioneaza corect, merita integrat in aparat.
Atentie! In acest caz carcasa aparatului trebuie facuta din plastic, exista pericolul de electrocutare.
Schemele, descrierea frecventmetrului, generatorului de functii si convertorului tensiune/frecventa le gasiti aici:
Cautati numarul revistei din descrierea de mai sus si copiati in PC-ul dumneavoastra fisierul in format pdf.
Nota: schema bazei de timp are o mica gerseala, pentru a functiona bine trebuie eliminata poarta P11 de pe CI 28.
Cateva poze cu el puteti vedea aici.

Cand am postat aparatul nu ma asteptam sa prezinte mare interes pentru cititori, am vazut ca lumea se intereseaza si am hotarat sa atasez si schemele pentru a veni in ajutorul celor interesati. Facut corect functioneaza din prima.
Schema frecventmetrului care contine si partea de capacimetru este prezentata mai jos.

Baza de timp
Schema generatorului de functii

Stabilizatorul de tensiune pentru alimentarea frecventmetrului este prezentat in schema urmatoare. Pentru generatorul de functii s-a folosit un stabilizator clasic dual de +/- 7.5v alimentat printr-o alta bobina tot de la acelasi transformator de retea.

Circuitul de intrare si formator TTL
Dupa cum se vede aparatul este un ansamblu de scheme de prin revista Tehnium puse in aceasi cutie. 
La acest aparat se poate monta si un adaptor pentru masurat tensiuni 0-100V curent continuu prezentat tot in paginile revistei Tehnium care a fost facut, testat si  
merge OK. Schema este mai jos.
Explicatii privind schemele, reglaje, si anumite detalii de montaj gasiti in paginile revistelor respective, sau pe net daca gasiti arhivele cu aceste reviste.
Pozele cablajelor si alte poze cu aparatul pot fi gasite aici.

Postări populare