Multumiri

Va multumesc ca ati rupt putin din timpul dumneavoasta pentru a vizita acest blog. Sper din toata inima sa va placa ce ati gasit. Doar asa pot sa ma bucur, altfel nu merita timpul pierdut. Vreu sa impartasesc si altora cate ceva, vreau sa schimbam idei din domeniile ce ne intereseaza.

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Lacat ieftin cu CMOS 4066

  Cu o tastatura zecimala, un circuit integrat, trei tranzistoare si un optocuplor se poate construi acest cifru electronic. Codul este o combinatie de trei cifre obtinut cu o matrice programabila.
Sa presupunem ca linia A este conectata la tasta 2, linia B la tasta 9 si linia C la tasta 5. Codul de activare este in acest caz 295. Daca tasta 2 este apasata, ES1 se inchide si ramane inchisa datorita curentului ce-i parvine prin R7. Daca este apasata apoi tasta 9, ES2 se inchide si ramane inchisa (deoarece ES1 este deja inchis). Daca apasam si tasta 5, in urma careia ES3 se inchide, se activeaza optocuplorul, cu ajutorul caruia se poate comanda sistemul de inchidere. In locul  optocuplorului se pote monta si un releu sau electromagnet, comandat cu ajutorul unui tranzistor. Dar consumul va fi mai mare.
Tastele neutilizate in codul ABC trebuie conectata la linia D, comuta ES4 la un nivel logic activ (H) care este mentinut datorita lui R6 si T1 provocand dezactivarea completa a montajului. Asta inseamna ca, daca tastele nu vor fi apasate in ordinea corecta montajul se va reseta. Pentru a porni din nou trebuie mai intai apasat butonul S1 (buton ascuns).
De asemenea este util ca lacatul sa se poata reseta si din exterior, si acest lucru se obtine cu T2, care este conectat in paralel cu circuitul de resetare si comandat cu tasta (#). Tasta (*) pote fi utilizata ca buton de sonerie obisnuit care pune sub tensiune releul Re si comanda asfel o sonerie.
Codul de activare poate fi schimbat daca se muta conexiunie intre liniile si coloanele de la matrice. Nu uitati ca tastele nefolosite pt. introducerea codului sa le legati la linia D.
Pt teste in locul optocuplorului se poate monta un LED rosu, verde, sau albastru, dupa preferinte.
Montajul a fost facut de mine si am fost foarte multumit de functionarea lui.
In imaginile atasate se vede schema, placa cu montajul si tastatura. Bateria de tip AA a fost pusa langa montaj pentru a se putea compara dimensiunile, nu are nicio legatura cu montajul.
Schema este din cartea ,,302 Circuite Electonice’’ aparuta la Teora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare