Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

Domenii de interes

luni, 19 decembrie 2011

Circuit pentru incarcarea acumulatorului Li-Ion

Un montaj simplu pentru incarcarea acumulatorului Li-Ion puteti vedea in schema de mai jos.
Este facut si sunt multumit cum functioneaza. Schema am gasit-o pe net cu ceva timp in urma.
Modificand valoarea rezistorului R5, putem ajusta tensiunea de iesire pt. a avea exact 4,1 V
Mai multe detalii despre acest incarcator gasiti aici.
Mai multe informatii privind modul de incarcare a acumulatorului Li-Ion puteti gasi aici:
In poza de mai jos avem cablajul si dispunerea pieselor.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Voltampermetru cu ATmega8 - varianta cu TQFP

Acest montaj a fost conceput pt. a masura curentul si tensiunea de iesire  dintr-o susa, in cazul in care rezistorul de sunt este conectat pe ramura de tensiune negativa.
Are nevoie de o singura tensiune de alimentare care poate fi obtinuta de la sursa la care se monitorizeaza. Ca functie suplimentara acesta poate controla un ventilator folosit pentru a raci radiatorul sursei. Pragul la care ventilatorul porneste poate fi ajustat folosind Touch Button pt. Setup.
Caracteristici tehnice
-gama de tensiune 0-30V;
-rezolutie de masura tensiune  10mV;
- gama de curent 0-99A;
-rezolutie masura curent 10mA (depinde de valoarea rezistorului de sunt);
Rezolutia interna a multimetrului este data de relatia:
Rezolutia [mA] = 1/(R[ohm]*3.2)
Caderea de tensiune pe rezistorul de sunt nu poate depasi 2.4V, deci R[ohm] ar trebui sa fie mai mica de 2.4/Imax[A].
Schema

Montajul componentelor pe placa - varianta construita de mine cu radiator mai mare pt. surse

Indicatii constructive
-nu uitati sa faceti cele doua strapuri de pe partea cu semireglabili;
-faceti scurt intre tampoanele  unde se monteaza bobina L1. Sau montati o bobina SMD;
-Sursa U2 de tip LM7812 (+12V) Va fi montata pe un radiator. Eu am montat si sursa de 5V tot pe acelasi radiator, nu pe placa de circuit. Nu mi-a placut ideea originala, se incalzea destul de tare din cauza LED-urilor de la afisaj. Asa ca am pus un radiator un pic mai mare pt. ambele surse de 12 si 5V;
-acordati atentie la polaritatea diodelor D1 si D2.

Programarea uC-ului
Deoarece uC este de tip TQFP, acesta poate fi programat dupa ce s-au lipit toate elementele pe PCB. Programarea se face usor, semnalele sunt livrate prin conectorul afisajului LCD. Este recomandabil sa se utilizeze un conector detasabil cu pini auriti pentru o eventuala actualizare a software-ul. Pentru programare eu am folosit un programator pe portul serial construit de mine. Detalii despre el pot fi gasite pe dfi57.blogspot.com A fost programat cu PonyProg. Am folosit un ATmega8 nou si lucreaza cu oscilator intern RC 1MHz exact ca in aplicatia de fata. Nu am setat nici un fuse bit. L-am pus la programator, l-am citit, l-a vazut programatorul si am incarcat softul in el. Destul de simplu nu? Daca foloseam alt integrat care a mai fost folosit, atunci trebuia setati fuse bitii pentru a indeplini conditia de mai sus. In plus Brown-out ar trebui sa fie pornit prin activarea BODEN. Scrie in documentatia de pe site-ul http://www.elfly.pl/
Nu uitati, montajul sa fie alimentat cu 5V in timpul programari uC-ului. Aceasta tensiune poate fi furnizata de programator (ca in cazul meu) sau de la o alta sursa. Poate fi folosita si sursa de 5V de pe cablajul multimetrului.
Dupa conectarea uC-ului la programator, ar trebui sa vedeti daca uC-ul este vizibil pt. program. Daca totul este OK, puteti incarca programul care este disponibil pe  http://www.elfly.pl/ Atentie ce program incarcati, softul este in functie de afisajul LCD folosit. Adica 1x16 sau 2x16, pentru montajul de mai sus trebuie incarcata varianta de program pt. TQFP.
Atentie! Nu incarcati in uC softul de la varianta PDIP (integrat normal), poate duce la distrugerea uC-ului.

Cablu de conectare la programator -  corespondenta semnal
LCD Pin number
LCD signal
µC signal/Pin
Prog signal
1
GND
GND
GND
2
VCC
VCC
VCC
4
RS
SCK / PB.5
SCK
5
RW
MISO / PB.4
MISO
6
EN
MOSI / PB.3
 MOSI
10
D3
RESET
RESET

Dupa programarea uC-ului trebuie facut scurt intre pinul 1 si 5 ai conectorului LCD de pe placa de baza, pentru a pune semnalul RW la masa. Altfel LCD-ul nu va functiona corect.

Schema de conectare la sursa de monitorizat

Resetare si configurare – se face cu ajutorul butonului S1
In timpul normal de lucru daca se apasa butonul S1, va anula valoarea afisata.
Pt. configurare se tine apasat S1 si se alimenteaza montajul pana cand pe afisaj apare mesajul ,,www.elfly.pl” si va intra in modul de configurare.
1-Primul parametru este tensiunea de referinta. Deoarece Vref. variaza de la cip la cip intr-o gama destul de larga, se va masura intre masa si pinul 20 de la uC tensiunea de referinta care trebuie inscrisa prin apasarea repetata a butonului S1. Daca nu se va inscrie nimic, se va presupune ca Vref = 2.56V (valoarea din foaia de catalog). Dupa configurarea Vref nu se va mai apasa butonul pt. aproximativ 5 secunde si va sari automat la parametrul urmator.
2-Programarea valori rezistorului de sunt. Daca valoarea este cunoscuta se apasa butonul pana indica valoarea corecta. Nu se apasa butonul aprox. 5 secunde pt. a trece la parametrul urmator.
Reglajul lui R9 si R10
Pentru a reduce erorile de conversie, gama de masurare este impartita in doua sub-game 0-10V si 10-30V. Pentru a regala fin subgama se conecteaza la iesirea sursei de monitorizat un voltmetru cat mai precis, se regleaza sursa pt. o tensiune de iesire de 9V si se roteste R9 pana cand pe afisajul voltmetrului avem tensiunea identica cu cea indicata de instrumentul etalon. Pentru  sub-gama de 10-30V se pune sursa de monitorizat pe tensiune de iesire de 19V si se regleaza R10 pana cand multimetrul indica aceasi tensiune ca aparatul etalon. Mai multe explicatii gasiti pe pagina http://www.elfly.pl/  Aici gasiti si desenele cablajului, ambele fete.
Verificarile facute de mine pot fi vazute in pozele de mai jos. Merge excelent si merita facut. Va urez succes.
Verificarea tensiuni
Verificarea curentului avand ca sarcina un bec de 6.3V

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Detector de camp electric

  Acest aparat poate monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit spatiu. Are o scala gradata de la 2.5 Ev/m la 56 Ev/m, compusa din zece LED-uri.
 Etalonarea aparatului se face intr-un camp electric de 10 Ev/m masurat cu un alt aparat, si rotind semireglabilul P1 pana cand LED-ul corespunzator indicatiei de 10 Ev/m,este pe cale sa se aprinda.
  Am facut acest aparat si functioneaza bine. Daca incarc electrostatic o bagheta de plastic sau apropii aparatul de ecranul TV sau cabluri electrice LED-urile se aprind. Nu am etalonat aparatul, pentru ca nu am avut un camp electric de referinta masurat cu alt aparat de precizie.
   Pentru a se monitoriza variatia campului electric dintr-un anumit loc, se va aseza intr-un loc ferit de surse electrice si electrostatice (parazite), astfel incit sa nu se aprinda LED-urile .Ele se vor aprinde la cresterea intensitati campului electric. Traductorul este un condensator cu aer facut din placi de cablaj imprimat pe sticlotextolit si are capacitatea de aprox. 10pF. Aceasta este valoarea masurata de mine cu un capacimetru digital. Schema electronica este prezentata mai jos.
Cum arata aparatul in interior dar si pe afara poate fi vazut in pozele de mai jos:
Alte detalii de montaj pot fi vazute aici.
Descrierea aparatului, schema si modul de constructie a detectorului de camp electric a fost publicata in cartea ,,305 Circuite electronice" aparuta la editura Teora la pagina 171.

duminică, 19 iunie 2011

Ture cu bicicleta

  Cu mult timp in urma am cumparat o semicursiera.
  Am inceput sa fac plimbari prin imprejurimile Bucurestiului. Era  o relaxare dupa o saptamana de munca. Atunci, acele locuri erau mult mai linistite si frumoase, multa verdeata. Acum locurile s-au umplut de vile, case si moluri. Aglomeratie, masini, praf, poluare, se construieste peste tot.
  Am dat ture prin padurea Baneasa, Pipera–Tunari, Moara Vlasiei, Stefanesti, Padurea si manastirea Cernica, manastirea Pasarea, Clinceni, etc. De fiecare data aveam cu mine un aparat foto, am fotografiat diverse locuri si peisaje frumoase.
Dupa ce m-am antrenat in jurul orasului mi-am propus sa fac si alte excursii. Am facut Bucuresti – Buzau  de vreo trei ori. Am fost la Vulcanii Noroiosi. Vezi aici pozele.
Am dat ture prin localitatile din Buzau pe drumul national DN2C si drumurile aferente. O parte din pozele pot fi vazute pe wikimapia, daca dati clik pe localitatile respective: Gheraseni, Maxenu, Smeeni, Moisica, Albesti, Udati, Caltuna, etc.
La fel am poze pe wikimapia cu manastirea Cernica, Pasarea dar si altele.
  Am organizat impreuna cu fratele meu o excursie Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Brasov, pe DN1 cu intoarcere prin Cheia pe DN1A- Ploiesti - Bucuresti. Cand pleci intr-o excursie de acest gen este bine sa prevezi toate situatiile care pot aparea, asa ca ne-am pregatit destul de temeinic. A fost o excursie frumoasa de patru zile, ne-am testat capacitatile la mersul pe bicicleta. Cateva poze din acea excursie pot fi vazute aici.
Am fost foarte fericiti si mandri de realizarea noastra. Am prins curaj si in urmatorii ani am planificat o excursie pe Transfagarasean. Excursie care, credeam noi, vom fi cei mai tari daca facem asta.
  Am inceput sa facem planificarea, sa punem la punct ce bagaje urma sa luam cu noi, unde sa dormim, distante kilomertice, hartii, perioada, etc. Traseul pana la Pitesti nu era prea interesant, am hotarat sa punem bicicletele la tren la bagaje si sa incepem excursia pe bicicleta de acolo. A fost o excursie foarte frumoasa dar si foarte grea. Mai ales bucata de traseu de la cabana Capra pana la tunel la Balea Lac. Nu stiu daca acum as mai fi in stare sa fac asta. Am traversat muntii si am facut la stanga pe E68 pentru a ajunge in Sibiu. Ne-am intors pe valea Oltului, Calimanesti – Caciulata – Ramnicu Valcea si iarasi Pitesti de unde eu urma sa iau ternul spre Bucuresti. Fratele meu a continuat excursia in acea noapte pe bicicleta pana la Rosiori de Vede – Teleorman, punctul lui de plecare.
 A fost o experienta unica ce nu va fi uitata usor. Credeam noi ca vom fi singurii nebuni care au incercat asa ceva, dar ne-am inselat, au mai fost si altii. Ba chiar am vazut si doua femei coborand cu bicicletele de la cabana Capra care aveau un bagaj dublu ca marime fata noi. Aveau niste fete….Probabil asa le aveam si noi cand am ajuns la Balea Lac. Cateva poze din aceasta excursie pot fi vazute aici.
Pacat ca nu mai pot sa fac asfel de excursii acum avem o varsta. Dat tot mai biciclesc prin Bucuresti.

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Lacat ieftin cu CMOS 4066

  Cu o tastatura zecimala, un circuit integrat, trei tranzistoare si un optocuplor se poate construi acest cifru electronic. Codul este o combinatie de trei cifre obtinut cu o matrice programabila.
Sa presupunem ca linia A este conectata la tasta 2, linia B la tasta 9 si linia C la tasta 5. Codul de activare este in acest caz 295. Daca tasta 2 este apasata, ES1 se inchide si ramane inchisa datorita curentului ce-i parvine prin R7. Daca este apasata apoi tasta 9, ES2 se inchide si ramane inchisa (deoarece ES1 este deja inchis). Daca apasam si tasta 5, in urma careia ES3 se inchide, se activeaza optocuplorul, cu ajutorul caruia se poate comanda sistemul de inchidere. In locul  optocuplorului se pote monta si un releu sau electromagnet, comandat cu ajutorul unui tranzistor. Dar consumul va fi mai mare.
Tastele neutilizate in codul ABC trebuie conectata la linia D, comuta ES4 la un nivel logic activ (H) care este mentinut datorita lui R6 si T1 provocand dezactivarea completa a montajului. Asta inseamna ca, daca tastele nu vor fi apasate in ordinea corecta montajul se va reseta. Pentru a porni din nou trebuie mai intai apasat butonul S1 (buton ascuns).
De asemenea este util ca lacatul sa se poata reseta si din exterior, si acest lucru se obtine cu T2, care este conectat in paralel cu circuitul de resetare si comandat cu tasta (#). Tasta (*) pote fi utilizata ca buton de sonerie obisnuit care pune sub tensiune releul Re si comanda asfel o sonerie.
Codul de activare poate fi schimbat daca se muta conexiunie intre liniile si coloanele de la matrice. Nu uitati ca tastele nefolosite pt. introducerea codului sa le legati la linia D.
Pt teste in locul optocuplorului se poate monta un LED rosu, verde, sau albastru, dupa preferinte.
Montajul a fost facut de mine si am fost foarte multumit de functionarea lui.
In imaginile atasate se vede schema, placa cu montajul si tastatura. Bateria de tip AA a fost pusa langa montaj pentru a se putea compara dimensiunile, nu are nicio legatura cu montajul.
Schema este din cartea ,,302 Circuite Electonice’’ aparuta la Teora.

marți, 29 martie 2011

Circuit pentru supraveghere temperatura






























   Montajul poate avea diverse intrebuintari in functie de imaginatia fiecaruia. Eu am facut montajul pentru a porni si opri o centrala termica. A functionat foarte bine pt. aceasta aplicatie. Singurul lucru deranjant au fost firele de legatura cu centrala, camera cea mai racoroasa fiind la distanta mai mare de centrala. Am renuntat la el pentru o comanda prin radio, inca nu am reusit sa o fac, lipsa de timp.
   Senzorul este un CI National Semiconductor  de tip LM335. Acesta livreaza o tensiune de 10mV/grad. Aceasta tensiune este comparata de IC1a si IC1b cu doua tensiuni de referinta. Una dintre ele se fixeaza cu P1 iar cealalta cu P2. Iesirea comparatoarelor este folosita pt. comutarea diodelor D2, D3, D5 de culori diferite.
-albastru, pt. temperatura  mai mica de cat cea reglata;
-galben,   pt. temperatura egala cu cea reglata;
-rosu,       pt. o temperatura mai mare de cat cea reglata.
Cand tensiunea produsa de D1 este mai mica de cat ambele tensiuni de referinta, iesirile lui IC1a si IC1b (TL 074) sunt in starea ,,L''. D2 va lumina. Cand temperatura ambianta creste, tensiunea pe D1 creste proportional. Cand nivelul iesiri senzorului se afla intre cele doua niveluri de referinta, iesirea lui IC1 a este in ,,H'' iar cea a lui IC1b este in ,,L''. Se va aprinde D3. Indicand ca a fost atinsa temperatura critica.
   La temperaturi mai ridicate, iesirea lui IC1b trece si ea in ,,H'' si se aprinde D5, in timp ce se vor stinge celelalte LED-uri. In acelasi timp va fi actionat releul, prin intermediul lui T1. Contactul releului va putea activa o sarcina externa. Dioda Zener D4 impiedica deschiderea lui T1 atunci cand este aprins D3. Temperatura la care sa se aprinda LED-urile se poate stabili cu P1 si P2. Aveti in vedere ca circuitul este destinat supravegheri temperaturilor intre 25 - 100 °C.
Circuitul absoarbe un curent de aprox. 20mA; cand releul este actionat, acesta creste la
50 mA.
                              Dispunerea pieselor pe cablajul imprimat.
  Aici se poate vedea modul de realizare a cablajului inprimat.
        

sâmbătă, 5 martie 2011

Programator ISP Flash Microcontroller Ver 3.0a


Acest programator ISP poate fi folosit fie pentru programarea în sistem sau ca un programator SPI pentru dispozitive programabile ISP de tip Atmel. Interfata de programare este compatibila cu hardware-ul STK200. Utilizatorii de STK200 pot folosi, de asemenea, software-ul cu care pot program atât AVR 8051 şi dispozitive de serie.

Hardware
Figura 1 -schema circuitului de interfaţă-programator în sistem (ISP). IC 74HCT541 are rol de tampon si de a izola semnalele  de la portul paralel (LTP). Este necesar să se folosească un integrat de tip HCT pentru a vă asigura că programatorul ar trebui să funcţioneze la 3V, semnalele de la portul paralel.
  Figura 2 -schema circuitului programator (SPI) stand-alone, alimentarea este asigurată de portul USB PC-ului care poate furniza 5V la un de curent 100mA maxim.
Se ia un cablu USB ieftin, se taie la un capat si se ataseaza un conector pentru programator, firul roşu este 5V si negru este 0V. Eu am montat o sursa de 5V direct pe placa programatorului (78L05) si folosesc un alimentator de 9-12V pentru alimentare.
Interfata tampon pentru portul de imprimantă este aceaşi ca în figura 1. Pentru microcontroler poate fi folosit un soclu ZIF cu 40 pini.
Acest programator poate fi folosit pentru a programa dispozitivele din seria 89S, şi dispozitivele AVR seria care sunt compatibile la pini cu 8051, 90S8515. Pentru alte dispozitive serie AVR utilizatorul poate face un adaptor pentru dispozitive cu 20, 28 şi 40
pini. Numerele de pini arătate în paranteze corespund conectorului, portului paralel de la PC. Pentru detectarea hardware-ul automat, este necesar ca intre pini scurt 2 şi 12 din conector DB25,sa fie un strap (scurt), în caz contrar dispozitivul nu va functiona.
Dispozitivul construit de mine arata ca in poza de mai sus.

Software-ul foloseste portul paralel adică LPT1.
Fişierul ISP-30a.zip conţine programul principal şi I / O driverul de port. Toate fişierele sunt în acelaşi dosar. O vedere cu interfata programului este prezentat în figura 3 de pe pag. originala.

marți, 15 februarie 2011

Incarcator acumulatori NiCd - NiMh

Mai jos este o schema de incarcator pentru patru acumulatori de tip NiCd - NiMh. Acest circuit incarca fiecare element separat. Poate fi construit cu piese mai vechi, de cei care nu vor sa dea ceva bani pe unul nou sau facut din pasiune. La curent mai mare pe acumulator, sursa de 8V si VT1 - VT4 se vor monta pe radiatoare, R1 de 470 ohm se va pune de 1W. Eu asa am facut pentru ca se incalzeau destul de tare tranzisttorii.

Va urez succes la mestereala.

duminică, 6 februarie 2011

Un montaj care ne poate apara de cainii comunitari

  Avand in vedere invazia cainilor vagabonzi pe strazile oraselor, consideram acest mijloc de aparare ca fiind foarte util si... ecologic. Eu merg cu bicicleta la serviciu si am mereu show-uri cu cainii fara stapan.
  In schema este vorba de un emitator de ultrasunete care deranjeaza simpaticele patrupede. Schema este extrem de simpla si se bazeaza pe un circuit integrat de tip CMOS 4049 ce constituie un astabil cu frecventa reglabila in domeniul 10 – 50 kHz.  Celelalte patru inversoare din Ci 4049 sunt conectate doua cate doua in paralel pt. marirea curentului de iesire. Datorita inversarilor logice, la iesirea celor doua grupuri paralele semnalul este in antifaza. Deoarece tweeterul este conectat la aceste iesiri tensiunea semnalului se dubleaza, teoretic inseamna marirea puterii acustice de patru ori. Singurul reglaj consta in reglarea lui SR1, pt. o frecventa care sa corespunda uneia dintre rezonantele superioare ale tweeterului, pentru a avea un randament maxim. In lipsa aparaturii de laborator se poate determina frecventa situandu-ne la 15- 20 m de un caine si reglam usor SR1 pana cand cainele da semne ca a receptionat semnalul ultrasonor prin miscarea urechilor, incercand sa determine sursa….misterioasa. Pentru a verifica functionarea montajului se va conecta printr-un buton pt. scurt timp un condensator de 47 nF in paralel cu C1. De aceasta data frecventa emisa se afla in zona audibila. Consumul montajului este de 15 mA. Ca difuzor am folosit unul piezo cumparat de la un magazine de pe Maica Domnului la 3 lei, la care am taiat o parte din con pentru a avea dimensiuni mai mici si pentu a putea fi pus in cutie.
  Aparatul a fost testat pe canii din parcul Plumbuita. Cum reactioneaza cainii? Toti aud semnalul sonor, unii se sperie foarte tare si fug, altii se chinuie sa depisteze sursa si dupa ce o localizeaza se uita la tine, dar daca te indrepti spre ei te evita, pleaca. In timp se obisnuiesc. Cel mai tare a fost unul…dar nu va spun ca nu o sa credeti, totusi nu ma pot abtine. Dormeau mai multi caini pe spatiul verde de pe mijlocul strazi, m-am apropiat de ei pe trotuar, am pornit aparatul, s-au speriat, unul a traversat in fuga strada si a sarit un gard de peste 1.5 m inaltime din tabla, am ras de n-am mai putut. S-a speriat rau de tot saracul. A fost testat de mai multe ori pe el, fuge de mananca pamantul.
   In imaginea alaturata se poate vedea montajul. Bateria de 9V a fost postata pt. a se vedea dimensiunile reale ale montajului, se poate observa si a modului cum a fost taiat difuzorul.
Aparatul este interesant si util incercati-l si voi.
Desenul cablajului poate fi vazut in poza de mai jos.
Atentie! Piesele care apar in plus in montaj sunt doi condensatori de filtraj 100uF si 0.1uF pusi in paralel pe alimentare, si condensatorul de 47nF motat paralel pe C1. Scrie in text rolul sau.  Dispunerea componentelor este desenata pe poza.

luni, 17 ianuarie 2011

Adaptor pentru masurat inductante

Cu ajutorul acestui adaptor am masurat pentru prima oara inductante. Functioneaza foarte bine si vreau sa-l recomand si altor persoane interesate. Se conecteaza la bornele unui multimetru pe scala de 2V valoarea inductantei se citeste direct pe aparat. Masurarea inductantelor cu acest adaptor se face in doua game, selectabile cu comutatorul S1.
3uH - 500 uH low range si 100uH - 5mH high range. Mai multe informaii gasiti aici:






Dupa cum se vede in poza de mai jos, eu am modificat cablajul dupa componentele gasite. Pentru o buna functionare folositi camponente de calitate si cu tolerante mici. Pentru detalii de montaj si reglajele necesare poate fi accesata urmatoarea adresa.
Pentru calibrarea montajului am folosit bobine recuperate de pe diferite placi de video, monitoare, CD-rom, etc. Vezi poza poza alaturata. Sunt inscriptionate in codul culorilor. Se vor alege pt. reglaj cele cu toleranta cat mai mica.

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Corabie

Cu mult timp in urma am construit si o corabie, Se poate vedea in poza atasata sau la dimensiuni mai mari in link-urile de mai jos. Arata asa deoarece a folosit ca jucarie pentru copii mei si ce se vede in poza este tot ce a mai ramas intreg din ea. Am pastrat-o pentru a fi reconditionata candva. Carena este facuta din straturi de hartie de ziar lipite cu aracet pe un model din ipsos. Puntea este facuta din carton mai gros iar balustradele din bete de chibrit. Corpul a fost imbracat ulterior cu fasii de hrtie pentru a simula scandura. Arata mult mai bine inainte, poate o voi reconditiona, dar este vorba de timp.
http://ro.fotoalbum.eu/jean/a186009/00000032
http://ro.fotoalbum.eu/jean/a186009/00000033

vineri, 7 ianuarie 2011

Frecventmetru - capacimetru si generator functii

  Recomand acest aparat celor care mai au circuite integrate de tip TTL si doresc sa faca ceva util cu ele in loc sa le arunce, si celor care mai au timp si chef sa mestereasca ceva.
Cu mult timp in urma am facut acest frecventmetru - capacimetru cu circuite integrate de tip TTL din revista Tehnium nr. 2/1988 pag.14. Am fost foarte multumit cum functioneaza. In aceasi cutie am montat si un generator de functii, semnal dreptunghiular,sinusoidal sau triunghiular, pana la 1Mhz. Un formator de semnal  cu impedanta de intrare de 1Mohm si sensibilitatea de 150 mV si sura de alimentare. Cateva date despre el:
Frecventmetru, domenii de masura,
I = 0 - 999,999Khz,  II =10Hz - 9,99999Mhz,  III =100Hz - 25.0000Mhz.
Capacimetru, domenii de masurare, I = 100pF - 1uF, 
II = 1uF - 999uF,  III = 10uF - 1000uF.
Nota: capacimetrul nu este asa precis ca frecventmetrul, dar merge, constatare proprie.
Generatorul de functii este facut dupa schemele din revista Tehnium 10/1987 pag.2 (schema alimentata cu tensiune diferentiala, figura 5). Genereaza semnal dreptunghiular, triunghiular si sinusoidal ce acopera domeniul de 1Hz -1Mhz, impartit in 6 subgame.
Impedanta de iesire relativ scazuta (600 ohm).
In componenta acestui aparat mai poate intra si un adaptor (convertor tensiune/frecventa). Schema este in Tehnium 2/1988, pag.16, aceasi revista cu frecventmetrul. Cu ajutorul lui putem masura tensiuni in gama 10mV - 100V pe trei subgame
10mV- 1V,  1V -10V,  10V -100V, cu o impedanta de intrare de minim 100Kohm pe volt.
Am facut acest adaptor si functioneaza corect, merita integrat in aparat.
Atentie! In acest caz carcasa aparatului trebuie facuta din plastic, exista pericolul de electrocutare.
Schemele, descrierea frecventmetrului, generatorului de functii si convertorului tensiune/frecventa le gasiti aici:
Cautati numarul revistei din descrierea de mai sus si copiati in PC-ul dumneavoastra fisierul in format pdf.
Nota: schema bazei de timp are o mica gerseala, pentru a functiona bine trebuie eliminata poarta P11 de pe CI 28.
Cateva poze cu el puteti vedea aici.

Cand am postat aparatul nu ma asteptam sa prezinte mare interes pentru cititori, am vazut ca lumea se intereseaza si am hotarat sa atasez si schemele pentru a veni in ajutorul celor interesati. Facut corect functioneaza din prima.
Schema frecventmetrului care contine si partea de capacimetru este prezentata mai jos.

Baza de timp
Schema generatorului de functii

Stabilizatorul de tensiune pentru alimentarea frecventmetrului este prezentat in schema urmatoare. Pentru generatorul de functii s-a folosit un stabilizator clasic dual de +/- 7.5v alimentat printr-o alta bobina tot de la acelasi transformator de retea.

Circuitul de intrare si formator TTL
Dupa cum se vede aparatul este un ansamblu de scheme de prin revista Tehnium puse in aceasi cutie. 
La acest aparat se poate monta si un adaptor pentru masurat tensiuni 0-100V curent continuu prezentat tot in paginile revistei Tehnium care a fost facut, testat si  
merge OK. Schema este mai jos.
Explicatii privind schemele, reglaje, si anumite detalii de montaj gasiti in paginile revistelor respective, sau pe net daca gasiti arhivele cu aceste reviste.
Pozele cablajelor si alte poze cu aparatul pot fi gasite aici.

Postări populare