Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

marți, 18 octombrie 2011

Colonizarea altor planete este posibila?....

   Colonizarea altor planete a fost abordata in diferite carti de stiinta sau SF, filme, etc. S-a vorbit destul de mult pe aceasta tema, s-au facut planuri. In ultima vreme au aparut voci care sustin ca avem deja colonii pe Luna sau pe Marte, sau in alte locuri din sistemul solar.
 Fiind pasionat de subiect am cautat informatii  despre planetele sistemului solar, spatiu interplanetar, calatorii spatiale, colonii spatiale, si am ajuns la concluzia ca, in acest moment dar nici in viitorul apropiat nu poate fi vorba de asa ceva. In timp ce analizam informațiile se conturau câteva probleme majore ce stau in calea realizari acestui vis al omului. Pentru a putea coloniza un alt corp ceresc, este necesar mai intai sa rezolvam problemele calatoriei cosmice discutata aici.

O problema este gasirea unei planete cat mai asemanatoare cu Pamantul pentru a fi mai usoara adaptarea omului la conditiile existente acolo. Planete asemanatoare Pamantului sunt situate in afara sistemului solar nu sunt de luat in calcul. Distantele sunt enorme si nu cunoastem mai nimic despre ele. Nu avem tehnologia si nici cunostintele necesare pentru a ajunge acolo. Si nu vom fi pregatiti prea curand pentru asta.
Din pacate nici in sistemul nostru solar nu se gasesc asemenea planete. Singurele planete din sistemul solar pe care ar putea  probabil sa existe baze, colonii, in care sa poata supravietui oamenii, ar pute fi Venus si Marte, planete vecine cu Pamntul.
 Pe Venus este prea cald, in jur de 450 grade celsius la suprafata, o atmosfera otravitoare, foarte densa cu pesiunea de 100 atmosfere la nivelul solului. Dar la o anumita inaltime (30 Km) de suprafata solului unde conditiile sunt mult mai apropiate de cele de pe Pamant, s-ar putea amenaja anumite baze, insule, care sa pluteasca la acea inaltime si pe care omul sa poata supravietui. Despre asemenea baze care sa pluteasca in atmosfera foarte densa a planetei Venus, a fost un serial interesant pe Discovery. Problema majora in opinia mea ar fi obtinerea resurselor necesare desfasurari vietii in conditii de siguranta acolo. Nu cred ca acele baze pot exista fara sa depinda de resursele trimise de pe Pamant. Poate doar pentu scurt timp. Deci nu vor fi permanente, iar in aceste conditii nu putem vorbi de o colonizare.
Cea de-a doua planeta Marte, este un pustiu aproape inghetat. Aici s-ar putea amenaja un habitat in care sa supravietuiasca oamenii sub scoarta planetei. La suprafata fiind un nivel ridicat de radiatii daorita lipsei campului magnetic si atmosferei rarefiate. In anumite anotimpuri este destul de frig. Mai ales noaptea.  Se pot folosi pesteri deja existente amenajandu-le corespunzator pentru ca, costurile sa fie cat mai mici la o temperatura aproximaiv constanta si feriti de radiatiile ucigatoare.
Alt candidat din sistemul solar unde s-ar mai putea amenaja baze, ar putea fi si Luna. Desi conditiile de acolo sunt destul de diferite fata de Pamant, are avantajul de a fi corpul ceresc cel mai apropiat de noi, am fost acolo si o cunoastem destul de bine. Ar mai putea fi si unii sateliti ai planetelor mari cum ar fi Europa, Titan, Dar aici vorbim de costuri imense pentru transport si amenajari, nu cred ca ar putea fi locuite permanent prea curand.
Crearea de baze pe Venus sau pe Marte, sau oriunde in sistemul solar necesita cheltueli enorme pe care va trebui sa le suportam cu totii si noi avem deja probleme destul de mari aici. Aceste proiecte necesita multi bani. Este posibil sa nu ne putem permite asemenea cheltueli. Va fi greu de gasit fondurile necesare.
Va fi nevoie de transporturi de tehnologie pe acea planeta. Aceasta este necesara cel putin in faza de inceput si aceste transporturi vor costa mult. Dupa aceea va trebui sa ne descurcam folosind resursele aflate la fata locului, pentru dezvoltarea tehnologica a coloniei. Pentru ca, altfel, transporturile regulate de la Pamant la acea colonie pentru a duce cele necesare, ne va secatui resursele si banii. Acest lucru este de evitat, nu are utilitate practica. Deci, trebuie sa invatam sa ne descurcam cu ce avem la indemana acolo, numai in acest fel colonia este viabila si poate deveni independenta. Aceasta invatare trebuie facuta inca de pe Pamant, acolo nu este timp si nici cele necesare la inceput. Daca apare o problema majora acei oameni nu pot fi ajutati in timp util (depinde de numarul de persoane din acea colonie si distanta). Se pot intampla foarte multe lucruri neprevazute acolo. Ei trebuie sa aiba capacitatea si tehnologia de a face fata problemei aparute, altfel vor muri.
Trebuiesc luate masuri extraordinare impotiva contaminari cu alte forme de viata extraterestra unele de dimensiuni foarte mici, exemplu: virusi, bacterii, care cu greu pot fi detectate, fiind probabil si foarte diferite de ce cunoastem noi. Sau duse din greseala de pe Pamant si modificate genetic datorita conditiilor de transport din sptiu cosmic sau mediului de acolo si care ar putea deveni foarte daunatoare pentru om.
Uite un citat dintr-un articol pe aceasta tema:
In spatiu, bacteriile devin mult mai periculoase pentru om de cat pe Terra, sustin oamenii de stiinta, la bacteriile care s-au aflat in timpul unor zboruri la bordul navetelor spatiale au intervenit modificari la nivelul unor proteine si gene. Oamenii de stiinta nu inteleg inca intregul mecanism de modificari adaptative in celulele bacteriene, dar apreciaza ca schimbarile survenite in gena de infectiozitate accentueaza proprietatile infectioase ale bacteriilor. Vezi aici.
Pai daca oamenii de stiinta nu inteleg inca mecanismul este foarte grav. In acest caz nu este indicat sa trimitem oameni in zboruri de lunga durata sa colonizeze alte planete. Se pot intampla lucruri foarte grave cu ei.
Cum am mai spus, omul este o fiinta adaptata mediului in care s-a nascut. Ia din mediul inconjurator energie prin hrana, are nevoie de aer respirabil la o anumita presiune, si lasa inapoi in mediu substantele care nu-i sunt necesare. Acest sistem de functionare a corpului uman constitue o mare problema in cazul colonizari altor planete ce nu sunt asemanatoare Pamantului.
In sistemul nostru solar nu exista nicio planeta sa indeplineasca asemenea conditii cu exceptia Pamantului.

Pentru a putea coloniza alta planeta sau satelit din sistemul solar, este necesar ca omul sa creeze acolo conditii cat mai apropiate de cele de pe Pamant. Aici pe Terra omul face parte dintr-un biosistem. Nu poate trai normal in afara lui. Pe corpul cosmic unde se doreste sa dezvolte o colonie este necesar deasemenea sa creeze un biosistem asemantor cu cel de pe Pamant. La inceput acest biosistem va fi mic dar functional. Sunt necesare plante, animale si chiar microorganisme, urmand sa se dezvolte si sa se adapteze din mers conditiilor de acolo .Va trebui un control foarte strict al dezvoltari si imultiri acestor organisme vii. mai ales al microorganismelor. Trebuie urmarit un ciclu de  producere - neutralizare cat mai functional, deseuri zero. Va trebui reciclat tot, tinand cont ca este un sistem inchis.
Aerul pentru respirat. Pentru ca, pe nicio planeta a sistemului solar nu se gaseste aer respirabil, va trebui o metoda de producere a acestui aer la fata locului. Se poate extrage moleculele de oxigen din gazele existente  sau alte materiale aflate la fata locului.
 Apa. Este nevoie de apa pentru oameni dar si pentru plante. Trebuie cumva obtinuta din ce avem la indemana acolo. Va trebui sa aiba calitatea, parametrii cat mai apropiati de apa de pe Pamant.
Daca este radioactiva sau contine toxine? Va trebui curatata, filtrata, altfel poate omora pe cei care o consuma.
Solul. Sa presupunem ca am rezolvat problema cu apa, mai ramane problema solului, deasemenea o problema foarte serioasa. Acesta poate contine diferite metale grele sau radioactive (in cazul planetei Marte) care ajung in plantele si legumele cultivate acolo si din ele in corpul oamenilor din colonia respectiva cu consecinte foarte grave.
 Plantele. Este necesar sa construiasca sere etanse in care plantele sa produca aer respirabil si o parte din hrana. Aici iarasi apar mai multe probleme. Serele ar tebui instalate pe suprafata planetelor sau satelitilor  pentru a beneficia de lumina naturala si asa destul de deficitara in cazul corpurilor ceresti aflate la distanta mai mare de cat planeta Marte. Pe Marte temperaturile sunt destul de scazute (- 80 grade celsius) si radioactivitate crescuta datorita campului magnetic redus si atmosferei rarefiate. Deci, va trebui cumva sa neutralizam aceste radiatii si sa avem o temperatura constanta de aproximativ 20 grade. Mai ramane problema meteoritilor. Marte are atmosfera rarefiata si din aceasta cauza sunt multi meteoriti care nu se distrug in atmosfera si ajung pe suprafata solului. Acestia pot distruge serele si  instalatiile.
 Tinand cont de problemele expuse mai sus, o solutie ar fi mutarea lor sub suprafata solului in anumite pesteri naturale amenajate special de care am vorbit mai sus. Dar si aici avem de rezolvat alta problema, lipsa de lumina. Avem nevoie de lumina artificiala cat mai aproape de lumina naturala pentru dezvoltarea plantelor. Pentru a produce o asemenea iluminare este nevoie de un consum imens de energie foarete greu de obtinut in acele conditii.
Animalele. Ca un biosistem sa functioneze pe langa plante este nevoie si de animale, insecte, care sa faca parte din el. Acestea pot fi folosite pentru hrana oamenilor, polenizare, pentru curatarea mediului, hranindu-se cu anumite componente care altfel ar trebui reciclate. Sau, pur si simplu pentru distractia si recreerea oamenilor din colonie. Dar si aici apar probleme legate de transportul animalelor de la Pamant la colonie, de adaptare a lor. Va fi nevoie de animale care traiesc intr-un mediu cat mai apropiat de cel din colonie. Este nevoie de un anumit spatiu, pentru a se dzvolta normal. Va fi o problema cu spatiul si iluminarea daca colonia va fi localizata in pesteri. Vietatile ca si plantele au nevoie de lumina cat mai aproape de lumina naturala. Va trebui un contol foarte strict al numarului acestor animale, a sanatati lor, a parazitilor care le insotesc, etc.

Deseuri. Omul prin activitatile sale produce si deseuri. Se pune problema ce facem cu ele? Le aruncam in mediul respectiv, poluam acel mediu? Doar suntem specialisti la asta. Avem mari probleme aici pe Pamant si in jurul sau. Am inceput deja sa poluam si alte corpuri ceresti unde am trimis sonde si cu ajutorul lor probabil, microrganisme. Uite doua articole pe aceasta tema, deseuri spatiale  si contaminare.
Va trebui sa neutralizam deseurile, sa le descompunem in materiale asemanatoare mediului respectiv, sa le integram inapoi in mediu pentru a nu infesta mediul si colonia. Daca nu facem asta, este posibil ca in deseurile respective, sa se dezvolte anumite microrganisme modificate genetic care scapate de sub control sa fie fatale pentru colonie.

O problema este si daca pe acea planeta ar putea sa existe deja anunite entitati (nu neaparat fiinte), unele inteligente care sa nu doreasca ca oamenii sa colonizeze acea planeta si sa ia toate masurile pentru a nu se intampla acest lucru. Aici pe Pamant noi traim intr-o simbioza aproape perfecta cu alte vietuitoare, sistemul functioneaza, dar pe o alta planeta patrundem intr-un alt sistem, suntem un fel de virusi. Putem fi foarte usor respinsi daca suntem detectati  si dupa parerea mea cu greu acceptati.
De ce?... Pai colonizare in acceptiunea mea, inseamna si transformarea mediului inconjurator folosirea de resurse locale si poate ei nu doresc asta.

In acest articol am incercat sa ating o parte din problemele care apar in cazul colonizari altor planete. In realitate ele sunt mult mai multe de cat cele discutate aici. Vedeti?.....Nu este asa de simplu sa colonizam alte planete. Ce putem face?... Va trebui sa asteptam pana cand vom fi capabili de acest lucru. Pana atunci este nevoie sa dezvoltam tehnologii  noi nepoluante si cu consum mic, sa inventam si sa construim motoare pentru navele ce ne va duce acolo, sa cercetam si sa cunoastem cat mai bine mediul cosmic dar si omul si relatiile sociale. Sa avem grija de mama noastra Terra, sa poluam cat mai putin. Sa respectam viata aparuta aici. Din pacate marea majoritate dintre noi se comporta ca un fel de paraziti. Daca distrugem acest biosistem automat vom disparea si noi, este timpul sa ne trezim.
 Multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest materilal, inseamna ca a fost interesant si ma bucur ca va placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare