Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

duminică, 2 octombrie 2011

Calatorii spatiale - foarte greu de pus in practica

   Imi doresc ca, oamenii sa poata calatori prin spatiu, aceste calatorii ducand la o mai buna intelegere a mediului in care traim si a legilor care il guverneaza, se pare ca realizarea practica a acestui vis al omului nu este chiar asa de simpla. In timp ce pregateam un material in legatura cu vidul in spatiul cosmic  postat pe Rufon, mi-am dat seama ca este aproape imposibil ca o nava materiala sa se deplaseze in spatiul cosmic cu viteza foarte mare, sau apropiata de cea a luminii. M-am gandit cateva zile la acest aspect si am gasit patru probleme majore care stau in calea realizari unor astfel de zboruri spatiale. Acestea sunt:
   -Problemele tehnice legate de desfasurarea misiuni respective;
   -Probleme legate de necunoasterea legilor si energiilor care guverneaza spatiul cosmic;
   -Conditiile necesare sustineri vietii echipajului, in functie de distanta si timp;
   -Probleme psihice, sociale si de sanatate.
Probleme tehnice. Cateva dintre acestea sunt:
  a) Forma cea mai eficienta a navei cosmice. In orce caz aceasta nu poate fi ca in filmele SF, pline de antene, cabine, mitraliere, nituri pe exetrior. Din diferite considerente cred ca forma cea mai potrivita pentru o astfel de nava cosmica este sub forma de sfera, ou, sau amenajarea interiorului unui asteroid. Navele cosmice cu forme ciudate ca cele construite pana acum se pot folosi cel mult in sistemul solar.
  b) Sistemele de protectie a echipajului si echipamentului la diferite raze, energii, campuri, aflate in spatiul cosmic. Nu cunoastem natura si intensitatea acestor campuri si energii, deci nu putem construi un echipament adecvat de protectie in acest sens.
  c) Cu ce motor sa fie echipata o asemenea nava? Este indicat un motor care sa poata deplasa nava cu o viteza apropiata de cea a lumini sau mai mare fara a pune in pericol viata echipajului. Nu avem asemenea motoare si nici nu cred ca se vor construi vreo data.
  d) Sistemul de comanda si urmarire a directiei de deplasare. Acesta trebuie sa aiba viteza de reactie foarte mare la situatii neprevazute, manevrabilitate. Chiar daca spatiul cosmic la scara umana pare gol (vid), la viteze apropiate de cea a luminii distanta dintre corpuri raportata la viteza de deplasare face ca acel spatiu sa se aglomereze, sa creasca in densitate. Cu o asemenea viteza este aproape imposibil de evitat eventualele corpuri cosmice aflate pe directia de deplasare a navei. Acestea pot fi de dimensiuni foarte mici dar si de dimensiuni mari. Deasemenea pot avea densitati foarte diferite. Ciocnirea cu un micrometeorit la o asemenea viteza (viteza meteorit + viteza nava) poate pune in pericol nava, viata astronautilor si implicit misiunea. Ciocnirea cu un corp mai mare, va avea consecinte de neimaginat, catastrofale. Este cauza principala pentru care o nava cosmica materiala, care se deplaseaza cu o viteza apropiata de cea a luminii nu poate calatori in spatiul cosmic.
Din acest motiv cred ca, alte civilizatii cosmice ce se deplaseaza in spatiu folosesc alte principii de deplasare. Navele lor nefiind de natura fizica. Dar cred ca se pot materializa in anumite momente la locul de destinatie pentru a indeplini misiunea in plan fizic. Sau sunt materializari facute din materia locului de destinatie,  fara ca ei sa deplaseze materie fizica  de la baza la punctul de destinatie. Poate numai energii si constiinta. Aceasta ar explica lipsa de materialitate in anumite monente a OZN-urilor si ocupantilor, trecerea lor de la material la imaterial si invers in timp foarte scurt, diversitatea formelor etc.
e) Sistemul de comunicatie cu baza. Nu poate fi bazat pe unde radio acestea sunt puternic influentate de diferite campuri si au viteza mica, daca nava se deplaseaza in plan fizic. Comunicarea prin raze laser?....Deasemenea viteza este mica, necesita consum mare de energie si o orientare foarte precisa ca nu mai vorbim de obstacolele care pot fi in calea razei laser. Atunci cum putem comunica? Se pare ca nu dispunem de o asemenea tahnologie care sa poata fi alplicata la distante foarte mari. Poate prin telepatie dar nu a testat inca nimeni daca este posibil pe distante mari. In  misiunile Apollo de pe Luna am inteles ca s-au facut asemenea teste comunicand telepatic cu cei de pe Pamant. Edgar Mitchell este un vechi susţinător al puterilor paranormale şi al modelelor alternative de realitate. În timpul zborului său pe Apollo chiar a condus teste private de percepţie extrasenzorială - ESP (extrasensory perception) cu prietenii săi de acasă.
Informatia este luata de pe scientia.ro.

Probleme legate de necunoasterea de catre om a legilor si energiilor ce guverneaza spatiul cosmic, influenta fortelor si energiilor din spatiul cosmic asupra navei si echipajului.
Omul nu cunoaste inca, daca legile fizice cunoscute de noi se aplica la fel in sistemul solar, in galaxie si in afara acesteia. Sunt acestea valabile in toate aceste sisteme? Imposibilitatea cunoasteri distantei exacte pana la punctul de destinatie. Corpul cosmic de destinatie este in miscare fata de Pamant si nava cosmica. In spatiul cosmic toate corpurile se misca unele fata de altele. Greu de stabilit traectoria cand totul este in miscare relativa. 
   Dupa cate stim razele de lumina sunt puternic  deviate de gravitatie (lentile gravitationale). In spatiu cosmic sunt corpuri cu gravitatie foarte puternica care pot devia aceste raze. Deci, noi vedem corpul cosmic intr-un loc, dar este posibil ca acel corp sa fie in cu totul alt loc. Ce mare dezamagire ar fi pentru echipajul unei nave cosmice, care ajungand la locul unde se credea ca se afla punctul de destinatie, sa nu gasesc nimic sau nimeresc intr-o stea care explodeaza (supernova) sau alt obiect exotic. Toate aceste cauze duc la imposibilitatea realizari zborurilor cosmice cu nave din materie fizica.
    Cum credeti ca se deplaseza prin spatiu inteligentele extraterestre ? Cum  afla exact punctul de destinatie? Voi ce credeti?..... Eu cred ca, fiecare corp ceresc vibreaza intr-un anume fel. Campul lui eteric. Ei dupa aceasta amprenta energetica se ghideaza pentru identificarea unui anumit corp ceresc. Probabil corpurile cosmice care adapostesc viata de tip inteligent, vibreaza intr-un anume fel si astfel sunt usor de gasit pentru ei.

Probleme psihice, sociale si de sanatate.
O alta piedica in realizarea acestui vis al omului de a calatori in spatiul cosmic, este chiar factorul uman, fizicul si mentalul sau. Sa detaliem un pic. Calatoriile facute de om in afara atmosferei terestre au fost de scurta durata si in acest timp omul a desfasurat multiple activitati dinainte programate. Din punct de vedere mental si al relatiilor membrilor echipajului nu au avut timp sa se plictiseasca. Dar altfel se pune problema  in calatoriile spatiale de lunga durata. Cu cat durata calatoriei este mai mare, cu atat activitatea fizica si psihica a omului este afectata. Apar diverse probleme fizice legate de oasele scheletului (demineralizarea oaselor) si muschii astronautilor se atrofiaza in conditii de gravitatie redusa. Au fost scrise o serie de articole pe aceasta tema in diverse carti, reviste, net, etc.Un articol recent legat de problemele de vedere dar si alte probleme care se manifesta la astronautii intorsi din misiune a aparut in revista Magazin. Aceste probleme sunt o piedica serioasa in calea unei misiuni spatiale de lunga durata.
Citat din articol:
In ultimii ani, posibilitatea ca astronautii pamânteni sa ajunga pe Planeta Rosie este luata tot mai des in consideratie. Insa, in ciuda asteptarilor optimiste ale fanilor calatoriilor si explorarilor spatiale, specialistii afirma ca un astfel de voiaj implica riscuri imense, referitoare la expunerea la radiatii, dar si la eventuale defectiuni tehnice sau, nu in ultimul rând, la modul in care izolarea poate afecta comportamentul uman. Un pericol la fel de grav, necunoscut pâna acum, a fost pus recent in evidenta: posibilitatea ca astronautii sa orbeasca, din cauza indelungatei sederi in imponderabilitate. O afectiune oculara despre care s-a dovedit abia de curând ca ar eroda viziunea astronautilor aflati timp de luni de zile la bordul Statiei Spatiale Internationale ii face pe medici sa se teama ca viitorii exploratori ai cosmosului ar putea orbi chiar inainte de a ajunge la destinatia misiunilor lor – Marte sau corpuri ceresti mai indepartate. Oftalmologii releva ca este vorba despre o afectiune similara intrucâtva cu edemul papilar, fiind provocata de cresterea presiunii intracerebrale, cauzata, se pare, de microgravitatie. Articolul poate fi citit pe revistamagazin.ro.
  In astfel de calatorii este necesar un numar mai mare de membri in echipaj, barbati si femei. Intre aceste persoane trebuie sa existe anumite reletii, de colaborare, subordonare, intrajutorare, etc. Din pacate nu stim in acest moment, foarte exact, cum vor decurge relatiile intre membrii unui asemenea echipaj, tinand cont de timpul in care vor sta impreuna. S-au facut cateva cercetari in acest sens in baze de pe Pamant dar si pe statiile spatiale si este clar ca, pe timp indelungat apar anumite probleme. Nimeni nu stie cum va reactiona un asemenea astronaut pe timp indelungat. In cursul calatoriei nu este nimic interesant de facut, treburi de rutina. Activitatile de pe nava devin plictisitoare si pot sa apara greseli si probleme de comunicare, certuri, cu ceilalti membrii ai echipajului. La aceasta contribuind si spatiul insuficient si folosirea in comun a utilitatilor si resurselor navei. Daca apare o situatie neprevazuta care va trebui rezolvata rapid, stresul va fi si mai mare ca si posibilitatea de a gresi. Cum va fi rezolvata in acest caz situatia daca un membru al echipajului ia o decizie gresita care va pune in pericol misiunea si viata echipajului? Nu stim cum ne poate afecta din punct de vedere mental anumite energii din spatiul cosmic pentru ca, inca nu cunoastem acele energii, nu stim nimic despre ele. Daca durata calatoriei este mult mai mare, apare si necesitatea relatiilor sexuale. Sau se va merge pe varianta de a face urmasi, ei fiind aceia care vor ajunge la destinatie. Asta daca vor mai fi interesati si daca gandesc ca si parintii lor. Ce legatura este intre ei si cei de la baza? Ce reprezinta pentru ei baza? Daca ei nu cunosc direct aceste lucruri si pe cei care i-au trimis pe parintii lor in misiune? Cu cat nava are o independenta mai mare fata de baza, cu atat ei au posibilitatea de a lua decizii care nu sunt in concordanta cu scopul misiuni. Isi iau destinul in propriile maini. Fac ce vor, pot intrerupe contactul definitiv, nu-i leaga ninic de baza.
  Dar sa vedem mai intai daca este posibilă concepţia, sarcina şi naşterea în spaţiu. Un articol interesant pe aceasta tema a fost scris pe Scientia.ro. Va prezint mai jos cateva probleme evidentiate in acest articol care pot duce la imposibilitatea realizari unor astfel de misiuni. Citat:
Până în prezent misiunile spaţiale au fost, în marea majoritate, de scurtă sau foarte scurtă durată. Dar în viitor, dacă vrem să ajungem pe Marte sau mai departe, durata călătoriilor în spaţiu va creşte considerabil. A priva astronauţii de sex timp îndelungat ar putea duce la apariţia unor probleme de natură fizică şi mai ales psihologică.
În ceea ce priveşte concepţia unui copil în spaţiu, principala problemă o reprezintă radiaţiile, chiar şi în cazul orbitelor joase, unde câmpul magnetic terestru ne apără într-o oarecare măsură. Aceste radiaţii afectează ADN-ul, putând duce la malformaţii grave ale embrionului. O altă problemă o reprezintă schimbările hormonale prin care trece o persoană în condiţii de gravitaţie nulă, ce afectează inclusiv calitatea spermei.
De fapt, nu ştim exact dacă este posibilă concepţia în spaţiu. Sau dacă embrionul se va ataşa de uter. Celulele se divid foarte repede pe timpul sarcinii şi orice eroare mică se amplifică odată cu creşterea embrionului.
Unele studii sugerează că radiaţiile din spaţiu pot duce la sterilitatea copilului încă dinainte ca acesta să se nască. Acest lucru pune în dificultate eventualele programe spaţiale de populare a altor planete, atâta vreme cât nu există o protecţie echivalentă cu cea pe care ne-o oferă câmpul magnetic al planetei noastre. Cât despre afectarea funcţiei de reproducere a astronauţilor, nu s-au raportat cazuri, dar luăm în considerare şi timpul limitat petrecut în spaţiu de aceştia.
O sarcină evoluată în spaţiu va condamna copilul la o viaţă departe de Pământ. Oasele mai subţiri, muşchii nedezvoltaţi complet, organele modificate, într-un cuvânt, tot organismul format şi adaptat la lipsa gravitaţiei, transformă o vizită terestră în grave probleme de sănătate. Articolul poate fi citit pe scientia.ro

Deci, o asemenea fiinta nascuta in spatiul cosmic, nu va putea trai pe o anumita planeta, in camp gravitational.

In acest articol am vrut sa scot in evidenta o parte din problemele care vor trebui cumva rezolvate pentru a putea calatori in spatiul cosmic. Binenteles ca nu am putut atinge toate problemele dar si acestea sunt foarte importante. Dar poate gasim alte cai sa facem acest lucu, cai care nu le sesizam acum. Numai inaintand pe calea cunoasteri cu o minte deschisa le putem descoperi. Pana atunci putem folosi cu succes roboti construiti de noi, roboti ce vor fi din ce in ce mai performanti. Cred ca aceasta este calea cea mai buna la inceput, avem si ceva experienta in acest domeniu. Cred ca, si alte entitati extraterestre au inceput cercetarea spatiala in acest mod, robotizat. Este posibil ca noi sa fi intrat in contact cu asemena roboti, biorobotii, de natura extraterestra dar sa nu fim capabili sa facem diferenta intre ei si fiintele extraterestre. Acest tip de misiune nu pune in pericol viata entitatilor care fac explorarea altor corpuri ceresti si a cosmosului.
Un articol pe aceasta tema poate fi citit in revista  Magazin, primul articol sau articolul nr.doi.
Deasemenea vreau sa recomand un articol foarte bun despre misiuni spatiale, poate fi citit pe astropedia.ro.
Perfectionarea tehnici spatiale si cunoasterea spatiului se face in pasi marunti asa cum face un copil pe calea spre cunoastere  indepartandu-se treptat de mama sa si cercetand. Un bun inceput poate fi si acesta:
Compania Virgin Galactic, speră ca într-o bună zi să lanseze turişti în spaţiu,sa lanseze sateliţi cu un cost mult mai mic decât cel al sateliţilor din programele guvernamentale. Pentru început, Virgin Galactic va efectua zboruri suborbitale, urmând ca pe viitor traseul să devină mai îndrăzneţ. Mai mult, Branson a declarat că speră ca, în viitor, să reuşească să construiască un hotel în spaţiu. Între timp, compania a vândut deja 430 de bilete pentru călătoria în spaţiu, obţinând 86 de milioane de dolari. Fiecare turist a plătit 200.000 de dolari pe bilet. Cititi mai multe pe descopera.ro
Vedeti, pana la urma totul se rezuma la bani. Nu avem bani, sau avem dar cheltuim aiurea, nu vom realiza nimic. Pentru aceasta chiar trebuie un efort concentrat. Chiar merita efortul? Cand semeni de-ai nostrii mor in mizerie si saracie fara ca noi sa-i ajutam si cheltuind milioane de dolari aiurea? Sper sa fim in stare sa gasim caile cele mai bune pt. noi si copii nostrii.
Multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest materilal, inseamna ca a fost interesant si ma bucur ca va placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare