Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

marți, 28 martie 2017

Detector camp magnetic - Gaussmetru

Detectorul pentru variația a câmpului magnetic are o sensibilitate de la 100nT la 2.3uT. Intensitatea câmpului este semnalizată cu 10 leduri de culori diferite în funcție de mărimea câmpului. Amplificarea este uniformă pe intervalul în care inducția magnetică este măsurată (40 Hz - 10 kHz). 
De asemenea intensitatea câmpului poate fi măsurată și cu ajutorul unui multimetru (DVM) pe scala de 200mV, are o ieșire în acest sens. Intervalul de măsurare in acest caz este 50 nT - 2 μT. Măsurarea nivelului de sub 50 nT nu este posibilă din cauza zgomotului de fond.
Senzorul L1 este o bobina de 1mH. Eu am folosit carcasa cu bobina secundara de la un transformator miniatura de la 220V la 12V, la care am scos vreo 10 spire pana am ajuns la inductanță de 1mH.
Am folosit aceasta varianta deoarece am exclus miezul pentru o mai mare stabilitate a inductanței.
Se poate folosi și o bobina cu miez de ferita de 1mH. Se găsesc de cumpărat la magazinele cu piese electronice și are și dimensiuni mult mai mici. Aceasta bobina (senzorul) se conectează la placa de baza printr-o mufa jack pentru a putea fi schimbat în funcție de necesitați. Mufa se găsește pe partea superioara a cutiei.
Am prevazut aparatul cu o mufa DB9 (mama) cu ajutorul căreia se pot face următoarele automatizări:
-poate fi pornit de la distanta, dar este prevazut și cu buton ON/OFF;
-poate fi alimentat de la distanta, dar este prevazut și cu alimentare interna de +9V;
-poate fi conectat la multimetru (DVM) pe scala de 200mV;
-are o iesire prin care se poate comanda ceva la depasirea nivelului de atentie pentru camp;
-aparatul mai este prevazut cu o piulița metalica cu ajutorul căreia poate fi fixat pe un trepied sau picior de fixare când se lucrează pe teren.

Construcția aparatului


Carcasa este din plastic dar pe exterior a fost lipita folie de aluminiu (tava de prăjituri) pentru ecranare. Se înțelege ca are contact cu masa aparatului (-9V). Carcasa este compartimentata în doua, în primul compartiment este placa de baza iar în celalalt bateria de 9V, butonul de pornire, mufa DB9, și mufa de la senzor (bobina L1).

Mai jos este schema aparatului, desenul cablajului și câteva poze cu el. Am și un filmuleț, poate fi văzut aici.



















Teste făcute cu aparatul


S-a monitorizat câmpul magnetic în mai multe locații. Aparatul a fost ținut în mana la înălțime normala.

-în metrou stand pe scaun la câțiva metri de roti acolo unde se afla motoarele electrice. In timpul accelerări la plecarea din stație câmpul magnetic este aproape de maxim 2.3uT, nivel periculos pentru om, dar și la frânare este destul de crescut. Prin stația de metrou câmpul este la un nivel de atenție cu unele depășiri dacă se afla și trenul în stație sau pleacă;
-în tramvai, partea din fata unde se afla circuitele electrice nivelul câmpului este mediu, nivel de atenție în unele momente;
-pe strada, nivel scăzut. In unele locuri ajunge la nivelul de atenție. Unde sunt fire electrice suspendate pe stâlpi sau sub fire;
- în supermarket este nivel scăzut al câmpului magnetic;
-TV cu tub, la 30cm, câmpul este de 570nT, la distanta mai mica tinde către maxim;
-bec cu neon, cam la 40 cm, câmpul este de 800nT. nivel periculos. La distanta mai mica creste aproape la maxim;
-căști conectate la telefonul mobil și puse lângă senzor, câmpul este peste nivelul de atenționare, este la un nivel periculos în funcție de volum și melodie. Ar trebui sa aibă grija cei care asculta foarte des la căști, câmpul generat de magneții acestora este la un nivel periculos.

Este un aparat interesant de construit, merita sa va jucați cu el.

Ne mai auzim!

Postări populare