Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

marți, 15 februarie 2011

Incarcator acumulatori NiCd - NiMh

Mai jos este o schema de incarcator pentru patru acumulatori de tip NiCd - NiMh. Acest circuit incarca fiecare element separat. Poate fi construit cu piese mai vechi, de cei care nu vor sa dea ceva bani pe unul nou sau facut din pasiune. La curent mai mare pe acumulator, sursa de 8V si VT1 - VT4 se vor monta pe radiatoare, R1 de 470 ohm se va pune de 1W. Eu asa am facut pentru ca se incalzeau destul de tare tranzisttorii.

Va urez succes la mestereala.

duminică, 6 februarie 2011

Un montaj care ne poate apara de cainii comunitari

  Avand in vedere invazia cainilor vagabonzi pe strazile oraselor, consideram acest mijloc de aparare ca fiind foarte util si... ecologic. Eu merg cu bicicleta la serviciu si am mereu show-uri cu cainii fara stapan.
  In schema este vorba de un emitator de ultrasunete care deranjeaza simpaticele patrupede. Schema este extrem de simpla si se bazeaza pe un circuit integrat de tip CMOS 4049 ce constituie un astabil cu frecventa reglabila in domeniul 10 – 50 kHz.  Celelalte patru inversoare din Ci 4049 sunt conectate doua cate doua in paralel pt. marirea curentului de iesire. Datorita inversarilor logice, la iesirea celor doua grupuri paralele semnalul este in antifaza. Deoarece tweeterul este conectat la aceste iesiri tensiunea semnalului se dubleaza, teoretic inseamna marirea puterii acustice de patru ori. Singurul reglaj consta in reglarea lui SR1, pt. o frecventa care sa corespunda uneia dintre rezonantele superioare ale tweeterului, pentru a avea un randament maxim. In lipsa aparaturii de laborator se poate determina frecventa situandu-ne la 15- 20 m de un caine si reglam usor SR1 pana cand cainele da semne ca a receptionat semnalul ultrasonor prin miscarea urechilor, incercand sa determine sursa….misterioasa. Pentru a verifica functionarea montajului se va conecta printr-un buton pt. scurt timp un condensator de 47 nF in paralel cu C1. De aceasta data frecventa emisa se afla in zona audibila. Consumul montajului este de 15 mA. Ca difuzor am folosit unul piezo cumparat de la un magazine de pe Maica Domnului la 3 lei, la care am taiat o parte din con pentru a avea dimensiuni mai mici si pentu a putea fi pus in cutie.
  Aparatul a fost testat pe canii din parcul Plumbuita. Cum reactioneaza cainii? Toti aud semnalul sonor, unii se sperie foarte tare si fug, altii se chinuie sa depisteze sursa si dupa ce o localizeaza se uita la tine, dar daca te indrepti spre ei te evita, pleaca. In timp se obisnuiesc. Cel mai tare a fost unul…dar nu va spun ca nu o sa credeti, totusi nu ma pot abtine. Dormeau mai multi caini pe spatiul verde de pe mijlocul strazi, m-am apropiat de ei pe trotuar, am pornit aparatul, s-au speriat, unul a traversat in fuga strada si a sarit un gard de peste 1.5 m inaltime din tabla, am ras de n-am mai putut. S-a speriat rau de tot saracul. A fost testat de mai multe ori pe el, fuge de mananca pamantul.
   In imaginea alaturata se poate vedea montajul. Bateria de 9V a fost postata pt. a se vedea dimensiunile reale ale montajului, se poate observa si a modului cum a fost taiat difuzorul.
Aparatul este interesant si util incercati-l si voi.
Desenul cablajului poate fi vazut in poza de mai jos.
Atentie! Piesele care apar in plus in montaj sunt doi condensatori de filtraj 100uF si 0.1uF pusi in paralel pe alimentare, si condensatorul de 47nF motat paralel pe C1. Scrie in text rolul sau.  Dispunerea componentelor este desenata pe poza.

Postări populare