Multumiri

Va multumesc ca ati rupt putin din timpul dumneavoasta pentru a vizita acest blog. Sper din toata inima sa va placa ce ati gasit. Doar asa pot sa ma bucur, altfel nu merita timpul pierdut. Vreu sa impartasesc si altora cate ceva, vreau sa schimbam idei din domeniile ce ne intereseaza.

sâmbătă, 26 martie 2011

Tipuri de stele neutonice - Pulsari - RRAT - Magnetari

  Cu cat dezvoltam tehnicile de cercetare a spatiului cosmic, descoperim noi obiecte cosmice cu  proprietati ciudate si greu de explicat. Oamenii de stiinta sunt obligati  sa gaseasca explicatii mai mult sau mai putin corecte pentru aceste entitati cosmice ce se incapataneaza sa nu se incadreze in tiparele cunoscute.  Majoritatea acestor obiecte se afla la distante foarte mari fata de noi si este bine dar si rau din acest punct de vedere. Bine, pentru ca astfel suntem protejati de imensele degajari de enerie produse de aceste corpuri, energie care ar face sa disparem instantaneu din aceasta lume fizica. Rau, datorita distantelor imense este foarte greu sa intelegem aceste corpuri cosmice. Pot fi intelese eronat, acest fapt afectand perceptia noastra asupra universului in care traim. Daca mai adaugam si factorul subiectiv, uman, limitele noastre de intelegere,  avem deja un tablou diferit de adevaratul univers. Mai jos o sa discutam despre stele neutronice, stele care se pare, se prezinta sub mai multe forme, pulsari, RRATs, magnetari .

Pulsarul este o stea foarte mică (cu o rază de 10-15 km), dar foarte densă, numită stea neutronică (rămăşiţă a unei stele care a colapsat), ce emite energie sub forma unui flux de particule electromagnetice concentrat la polii magnetici ai stelei. Ţinând cont că axa magnetică a stelei nu coincide cu axa sa de rotaţie, radiaţia, privită dintr-un punct din spaţiu, este văzută aşa cum ar fi observată lumina unui far. Pulsarul poate fi detectat (cu ajutorul unui radiotelescop) doar când fluxul e îndreptat spre Pământ. wikipedia/Pulsar
Pulsari, realizează o adevărată magie în materie de viteze uriaşe. Pulsarii se pot roti cu viteze de până la 1000 de rotaţii pe secundă, ceea ce înseamnă că suprafaţa lor se învârte cu o viteză ce reprezintă aproape 20% din viteza luminii. Departe de suprafaţa pulsarului, câmpul magnetic proiectat de acesta se deplasează chiar mai repede decât lumina. Faptul nu intră în conflict cu nicio lege a fizicii, căci câmpul magnetic nu "comportă" energie ori informaţie. Aceste câmpuri super rapide sunt sursa semnalelor regulate de radiaţie receptate de astronomi. O asemenea stea este incredibil de densa (poate fi de doua ori mai grea ca Soarele si cu un diametru de numai 20 de km!) si este facuta aproape numai din neutroni. Este atat de densa incat nici nu mai este gaz (asemeni stelelor obisnuite), ci este lichida. In plus, fiind atat de compacta, sfarseste prin a se invarti extrem de repede.  www.scientia.ro
PSR J1748-2446ad se invarte cel mai repede dintre toti pulsarii cunoscuti. A fost descoperit de Jason W. T. Hessels de la Universitatea McGill in anul 2004 si a fost confirmat in 8 ianuarie 2005.
PSR J1748-2446ad este o stea neutronica ce se roteste de 716 ori pe secunda iar un punct de pe suprafata sa la ecuator atinge aproape 24% din viteza luminii, adica peste 70.000 km pe secunda. www.descopera.org
Discutii interesante despre pulsari puteti citi pe acest forum 

RRAT este un nou tip de stea neutronica, pe langa pulsari radio si magnetici. Este de asemenea posibil ca aceste stele sa reprezinte o stare evolutionara diferita a stelelor neutronice.
O echipa de astronomi condusa de Maura McLaughlin de la Universitatea Manchester a folosit radiotelescopul Parkes din Australia si au gasit 11 obiecte ciudate. Aceste obiecte par inactive pentru cea mai mare parte a timpului, dar, din cand in cand, emit flash-uri de unde radio extrem de scurte si de intense. Au fost numite tranzienti radio rotativi (RRAT). Un singur asemenea flash dureaza numai in jur de doua milisecunde si intre ele exista perioade de inactivitate chiar si de trei ore. Se poate intampla sa emita si odata la cateva minute, si odata la trei ore sau chiar mai rar. "Aceste lucruri sunt foart greu de prins", a spus Dick Manchester de la CSIRO. "Pentru fiecare asemenea obiect am detectat in total de-a lungul unei zile intregi emisiuni de mai putin de o secunda. Si pentru ca este vorba de flash-uri singulare ne-a fost foarte greu sa le distingem de interferentele radio de pe Pamant."
"Aceste flash-uri de unde radio sunt comparabile sau chiar mai puternice ca pulsurile celor mai stralucitori pulsari", a spus Andrew Lyne de la Universitatea Manchester.
Natura intermitenta a acestor emisii a ridicat o serie de intrebari. De pilda: Se rotesc aceste stele intr-o maniera neregulata? Sau: Fac ele parte din sisteme binare, iar companionul lor absoarbe cea mai mare parte a emisiilor?
Analiza ulterioara a astronomilor sugereaza ca nu fac parte din sisteme binare si ca, in plus, se rotesc mai mult sau mai putin la fel ca pulsarii, insa emit pulsuri doar ocazional. Oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume le face sa emita flash-urile.
ipoteza ca acestia ar fi ramasitele unor stele neutronice obisnuite pare cea mai probabila.  Vezi aici: softpedia.com

Magnetarii
    Sunt stele foarte dense, aparute in urma fenomenului de supernova. Masa lor (cantitatea de materie pe care o contin) este imensa  dar diametrul foarte mic. O asemenea stea are o masa de doua ori mai mare decat a Soarelui dar un diametru de numai 20 km! Materia este atat de strans impachetata incat  1 cm3 din ea cantareste 100 de milioane de tone. Imaginati-va 100 de milioane de masini de 1 tona comprimate intr-un spatiu cat un cub de zahar.
Stelele neutronice care sunt denumite magnetari au un camp magnetic de 1015 ori mai intens decat al Soarelui. Campul magnetic este in stransa legatura cu suprafata stelei, orice modificare aparuta intr-una din regiuni inducand schimbari si in celalta.  Suprafata  stelelor neutronice este solida si  uneori pot aparea crapaturi, generate de cutremure.  La un moment dat  SGR 1806-20 a suferit un cutremur iar acesta a produs o eruptie de energie. Campul magnetic inhiba eruptiile dar cand  intensitatea energiei  creste, aceasta nu mai poate retine radiatia.
Intensitatea eruptiei este de neimaginat pentru pamanteni, cutremurul a produs o mica falie (de aproximativ  1 cm adancime) in suprafata magnetarului, iar astronomii au calculat ca intensitatea acestuia este echivalenta cu a unui cutremur de magnitudinea 32 pe scara Richter. Emergia degajata  intr-o secunda a fost egala cu aceea degajata de Soare in 250 de milioane de ani. Magnetarul se afla in constelatia Sagittarius, la 50.000 de ani lumina departare!  Vezi aici.
 
Concluzii:
Mase enorme, densitati extreme la dimensiuni foarte mici (20Km), campuri magnetice si inpusuri cu perioada foarte scurta ce se repeta cu precizie de ceasornic, emise de aceste corpuri. Viteze impresionate de rotatie.
Nu pot sa nu ma intreb ce sunt aceste entitati cosmice?....Sunt ele reale asa cum ne imaginam noi? Sau perceptia noastra este gresita si ele reprezinat cu totul altceva.
Inclin sa cred ca sunt mai mult de cat percepem noi, Mintea noastra este limitata ca nivel de cunoastere, de subiectivismul nostru. Mai facem si greseala de a crede fara sa gandim, fara sa cercetam ce spun anumiti semenii de-ai nostrii. Daca este astronom, sigur el stie mai bine, daca spune el asa este. Nu uitati este om si el, poate gresi, ganditi si voi.
legat de subiectul discutat mai sus, tare asi dori sa stiu raspunsul la anumite intrebari:

1-Cum se face ca in momentul exploziei unei supernove nucleul nu se inprastie in explozie? El
colapseaza, ramane doar o sfera de neutroni. De ce raman in acel nucleu numai neuroni? Ce legi fizice produc acest fenomen?

2-De ce nu se dezintegraza la asemenea viteze de rotatie (70.000 Km/ sec.)? este suficienta numai gravitatia?

3-Cum de nu scade frecventa pulsatiilor? Daca tinem cont ca el se indeparteaza cu o anumita viteza de noi? Expansiunea universului, deplasarea spre rosu, distanta pana la acel obiect, nu ar trebui sa scada frecventa pulsatiilor? Dar se pare ca aceste pulsuri se repeta la perioade foarte precise.

4-De ce anumite stele neutronice au pulsatii rare si aleatoare. Este vorba de RRATs.

5-Ce genereaza la magnetari acele campuri magnetice extrem de intense. Pot sa faca neutronii asta?

6-Daca acele obiecte cosmice nu sunt stele? Ar putea fi un fel de balize pentru entitati extraterestre? Asa cum sunt balizele noastre radio.

Ar fi interesant de aflat raspunsul la aceste intrebari, dar sunt sigur ca nu se va intampla curand. Vedem efectele si incercam sa gasim anumite legi care sa explice asemenea efecte, cea ce nu este rau pana la un punct, dupa care este nevoie de cercetare intensa. Descoperirea de cai noi de cercetare care sa ne duca catre rezultatul corect. Daca este posibil verificarea lui.  Numai asa puem fi pe drumul cel bun, evaluarea corecta a situatiei. Este singura cale care ne ajuta sa ne dezvoltam ca societate, individ, in mod corct.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la sfarsit si sper ca nu mi-am pierdut timpul in zadar. Inchei cu urmatorul citat care cred cu siguranata ca exprima realitatea: ,,Adevarul este dincolo de noi'', si asi completa eu, dincolo de limita noastra de intelegere.

4 comentarii:

 1. PFFF....Super misto BLOGUL.....Am si eu o intrebare...Cum anume incepe praful stelar sa se roteasca si sa formeze Sori si Planete?

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte buna intrebarea si tare asi dori sa stiu raspunsul. Dar cine il stie?...Ce cred eu? Cred ca, in praful cosmic se produc anumite neomogenitati, aglomerari, de materie care treptat cresc in dimensiuni si din aceasta cauza atrag alte particule de praf si mici corpuri si asa se transforma in corpuri mai mari. Probabil, daca se produce o explozie in apropiere, (supernova) unda de soc, energia, poate genera un moment de rotatie pentru corpul nou aparut. Sau pot fi implicate alte forte cosmice mai putin cunoscute. Ar fi foarte multe de discutat pe acest subiect, mai ales la formare stelelor, dar consider acest raspuns ca suficient.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Momentan se cunosc 5 forte in univers (f. gravitationala, electromagnetica, etc) si sunt sigur ca mai sunt cel putin 5 nedescoperite care fac treburile mari in univers si care leaga totul sa stea intr-un echilibru aparent normal

   Ștergere
 3. Va salut!.... De ce numai 10 forte? Cinci cunoscute si cinci nu. Eu cred urmatoarele: omul primeste informatii din mediu prin cele cinci (iar cinci?) simturi, extinse de aparatele construite de el. Este ca si cum ai privi un oras prin cinci ferestre. Restul care nu se vede, cum ramane cu restul? Nu exista? Exista, dar este in afara simturilor noastre.
  Gandind in acest fel cred ca, in acest moment dar nici in viitorul apropiat nu vom putea intelege universul. Atat timp cat facem parte din intreg nu putem intelege intregul. El se extinde mult in afara simturilor noastre atat energetic cat si material. Deci, este posibil sa fie mult mai multe forte, inclusiv inteligenta nonumana care poate avea un scop creativ si care este considerata de mine tot o forta.

  RăspundețiȘtergere

Postări populare