Mulțumiri

Vă mulțumesc că ați rupt putin din timpul dumneavoastră pentru a vizita acest blog. Sper din toată inima să vă placă ce ați găsit. Doar asa pot să mă bucur, altfel nu merită timpul pierdut. Vreau să împărtășesc și altora câte ceva, vreau să schimbăm idei din domeniile ce ne interesează.

marți, 14 decembrie 2010

Universul este infinit si misterios pentru mintea umana

Universul o mare enigma.
Ce stim noi despre univers? Hai sa vedem...Oamenii de ştiinţă cunosc multe despre cele 4% procente din univers care reprezinta materia obişnuită, vizibilă. Insă restul de 96% din Univers rămâne un mister.

 Cunoastem doar 4% din univers. Restul?....Ce reprezinta restul? Unii oameni de stiinta spun ca este vid sau este materie intunecata, dar ce reprezinta vidul sau materia intunecata? Sa vedem.

  Ce este  vidul?


Definitia vidului:
VID, -Ă, 1. Adj. (Despre un spaţiu) Care nu conţine nimic; care nu conţine aer sau alt gaz; care nu este ocupat, locuit; pustiu. ♦ 2. S.n. Spaţiu lipsit de orice corp material sau în care particulele materiale existente sunt extrem de rarefiate. dexonline.ro

 Conform definitiei vidul nu contine nimic. Este un loc pustiu, aici nu este aer sau alt gaz, este lipsit de orice corp material sau particulele materiale sunt extrem de rare.
   Asa sa fie in spatiul cosmic?...... Dupa ultimele cunostinte despre univers se pare ca spatiul cosmic nu este vid asa cum credem noi. Depinde de scara de comparatie. Spatiul cosmic pare vid la scara umana, la o scara mai mare este destul de aglomerat continand gaze de toate felurile, corpuri materiale de toate dimensiunile de la praf cosmic la cele mai masive corpuri,  raze si energii foarte puternice. La o scara mult mai mica de cat cea umana, spatiul cosmic este plin de tot felul de particule unele cunoscute altele ne cunoscute. Unele avand dimensiuni foarte mici. Si pentru a sustine cele spuse mai sus am sa dau numai cateva citate:

   Stelele isi au originea in asa numitele maternitati stelare, iar acestea nu sunt altceva de cat regiuni gigantice si dense de gaz si praf.  Aceste zone sunt inconjurate de gaz cosmic (in special hidrogen). Stelele batrane sunt inconjurate de filamente de praf cosmic, Majoritatea grupurilor de stele noi formate in timpul coliziunii se vor imprastia in spatiu, devenind un element de fundal in galaxie.
http://stiinta.info/news/446/
http://www.stiinta.info/news/430/
  In fiecare secunda aproximativ o supernova explodeaza in Univers si odata cu aceaste explozii elementele grele, existente in interiorul stelei de odinioara, sunt imprastiate in mediul interstelar.
stiinta.info/astronomie/
   Galaxia noastră conţine şi o mare cantitate de praf interstelar. Două dintre braţele galaxiei sunt de fapt concentraţii ridicate de gaz, la care se pot adăuga eventual zone de formare a unor stele tinere. Celelalte două braţe rămase conţin nu numai gaz, dar şi stele mature sau în formare.
stiinta.info/news/451/
   Galaxia Segue 1 ar conţine cea mai mare densitate de materie întunecată descoperită până în prezent, făcând-o un candidat ideal pentru a investiga natura încă necunoscută a acestei materii întunecate. Aastronomii nu au găsit nici un fel de gaz stelar în Segue 1, ei spun că aproape toată această masă gravitaţională trebuie să fie formată din materie întunecată.  In momentul actual un subiect activ de cercetare, iar originea ei este încă necunoscută. Tot ce se ştie este că materia întunecată nu se poate detecta decât prin efecte gravitaţionale.
    În galaxia noastră, materia întunecată pare a fi de 10 ori mai multă decât materia obişnuită.
stiinta.info/news/500/

    Dupa citatele de mai sus se observa ca anumite elemente se gasesc din abundenta in spatiul cosmic. Gaz, praf, stele, materie intunecata, se mai pot adauga norii interstelari, (care pot contine de la gaze la molecule organice) asteroizi, meteoriti, comete, etc. Toate scaldate intr-o mare de particule, campuri de energii cunoscute si ne cunoscute. Dar toate la scara cosmica. Asa cum am spus......Mare aglomerare de materie la scara cosmica.
   Formularea din definitie ,,spatiu ne locuit”, daca ne referim la fiinte vii  pare de asemenea de ne aplicat spatiului cosmic. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca aceste fiinte ar exista in spatiul cosmic.  Chiar si formularea care nu se refera neaparat la spatiul cosmic ,, Lipsit de orice gânduri, de orice idei'', aplicata la spatiul cosmic, pare a nu fi corecta. Se spune ca, gandurile au forma in lumea eterica, calatoresc prin spatiu aproape instantaneu. Si gandurile pot transmite si anumite idei.
   Rezulta ca, spatiul cosmic nu este vid, iar asocierea vidului cu spatiul cosmic este gresita.

Pe stiintaAzi.ro a aparut un articol care se numeste ,, Noi descoperiri teoretice în cazul materiei şi antimateriei".

Oamenii de ştiinţa au dezvoltat noi ecuaţii care arată că vidul poate fi despărţit în componentele sale fundamentale, materie şi antimaterie, prin intermediul unui fascicul de electroni de mare energie şi a unui laser foarte intens. Utilizând un fascicul laser de mare intensitate şi un accelerator de particule, ar putea fi posibil să creăm ceva din nimic.
Conform fizicianului Paul Dirac, vidul reprezintă combinaţia de materie şi antimaterie, particule şi antiparticule. Densitatea lor este foarte mare însă nu le putem percepe deoarece efectele lor se neutralizează. În condiţii normale, materia şi antimateria se distrug simultan atunci când intră în contact.
Pe de altă parte, într-un câmp magnetic puternic, această neutralizare poate reprezenta o sursă de noi particule. În timpul contactului dintre materie şi antimaterie apar fotoni gama, particule de lumină cu energie foarte mare, care pot produce electroni şi pozitroni adiționali.
Într-un experiment din anii 90, s-a reușit generarea de fotoni gama şi perechi electron-pozitron, din vid. Aceste noi ecuaţii reprezintă un progres faţă de precedentul experiment şi expun modalitatea prin care un câmp laser puternic ar determina producerea a mai multe particule decât cele iniţial introduse printr-un accelerator de particule.
Conform noilor calcule, fiecare particulă purtătoare de sarcină devine o combinaţie de trei particule şi un anumit număr de fotoni. Cercetătorii își vor pune noile descoperiri în practică la o scară mai mică folosind laser-ul HERCULES de la Universitatea din Michigan. Pentru un test optim ar trebui să se construiască un laser tip HERCULES la un accelerator de particule.
Potenţiala nouă descoperire este fascinantă din punct de vedere filosofic dar ar putea fi aplicată şi în producţia de energie prin intermediul reacţiilor de fuziune nucleară.
La ce concluzii am ajuns eu in legatura cu articolul si notiunea de vid:
- vidul poate fi despărţit în componentele sale fundamentale, materie şi antimaterie?
Materie si antimaterie = vid, rezulta ca vidul nu exista, contine materie si antimaterie;
- densitatea particulelor de materie si antimaterie este foarte mare însă nu le putem percepe deoarece efectele lor se neutralizează.
Densitate mare este opusul vidului. rezulta ca vidul nu exista;
- Pe de altă parte, într-un câmp magnetic puternic, această neutralizare poate reprezenta o sursă de noi particule.
Cum in univers sunt campuri magnetice foarte puternice, rezulta ca acolo pot aparea particule noi. Poate fi o cauza prin care universul si-a marit dimensiunile;
- Într-un experiment din anii 90, s-a reuşit generarea de fotoni gama şi perechi electron-pozitron, din vid folosind un laser puternic. Pai chiar raza laser este o concentrare de fotoni cu mare energie.
In spatiul cosmic sunt raze de inalta energie emise de diferite obiecte. Daca razele de fotoni de inalta energie pot genera electroni si pozitroni, uite o confirmare ca universul si-a marit dimensiunile, s-a generat materie;
- Noua descoperire este fascinantă din punct de vedere filosofic.
Da, anuleaza notiunea de vid.
Concluzia este ca vidul nu exista. Universul este infinit in timp si spatiu, nu exista vid absolut raportat la modul nostru de a intelege lumea inconjuratoare.
Cateva discutii despre vid puteti citi aici: rufon.org/forum

2 comentarii:

  1. stie cineva cit este universul de se spune ca se cunoaste 4% din el?
    cred ca nimeni niciodata nu va reusi sa cunoasca adevarul despre marimea universului...noua oamenilor ne este limitata cunoasterea acestor lucruri...nu avem capacitatea intelectuala si mijloacele materiale de a realiza asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat ca link-urile de unde au fost luate citatele din text nu mai merg. Pacat, nu se mai pot verifica cu textul original de pe stiintaazi si stiinta.info.

    costy, se presupune ca cei 4% din univers reprezinta mteria fizica, atomii. Restul este materie neagra, energie, etc.
    Si da cred ca ai dreptate. Nu vom cunoaste nici o data cat de mare este universul pentru ca suntem parte din el. Putem observa, cunoaste, universul pe canalele simturilor noastre prelungite de aparatele construite de noi. Dar restul?....Ce este in afara simturilor noastre? Si din pacate el se manifesta de regula in afara acestor misloace de perceptie ale omului. Mare parte din el este o constuctie mentala omeneasaca subiectiva, care poate fi departe de adevar.
    Asta trebuie sa intelegem noi.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare